IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решават за строежа на тунела под Шипка през март 2012 г.

Ще се избира между трасе с дължина 3 км и 7 км, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова

11:17 | 20.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Решават за строежа на тунела под Шипка през март 2012 г.

Проектната документация за строителството на тунела под връх „Шипка“ вече е готова и е внесена в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за преглед и за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Това съобщи тази сутрин по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че крайното решение за строителството се очаква да бъде готово през март 2012 г. Предвижда се пътят под тунела да е с две ленти във всяка посока.

По трасето, където според проучванията се предвижда да мине тунела, „има защитени природни резервати, букови насаждения и други, за които преди строителството ще трябва да се направят допълнителни предпазни мерки“, посочи Павлова. Затова освен основното трасе за бъдещия тунел, което е с дължина 3 км, има опция и за трасе от 7 км, „именно, за да може да заобиколим защитените територии“.

Кое трасе в крайна сметка ще бъде избрано, ще се реши през март следващата година, когато излезе окончателното решение по ОВОС. "Трябва да се спазят екологичните изисквания и същевременно да се избере най-подходящото трасе", допълни Лиляна Павлова.

Регионалният министър коментира и въпроса за изливаните в Черно море отпадни битови води. Стремежът е до лятото на 2012 г. да има дълбоководно заустване на непречистените битови води, които се изливат в Черно море. Изготвя се и дългосрочен проект за изграждане на пречиствателни съоръжения в курорта „Златни пясъци“, в Равда и Созопол.

До няколко седмици в регионалното министерство ще бъде назначен и четвърти зам.-министър, който да отговаря основно за водния сектор, включително за строежа на пречиствателни станции, съобщи Лиляна Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 12 години
Така е по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
neduded
преди 12 години
***: няма логическа връзка между 3-ти и 4-ти абзац. До един момент пишете за тунела под Шипка, изведнъж започвате да говорите за пречиствателни съоръжения в Равда и Созопол. Каква е връзката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още