IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за България в банковия съюз ще има до края на годината

ЕЦБ ще се произнесе, когато двете банки покрият недостига, установен след стрес тестовете, заяви Христо Михайловски

13:08 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оценката на качеството на активите на шестте банки, направена от Европейската централна банка (ЕЦБ), е положителна, а двете банки, които трябва да укрепят капитала си, ще се справят с препоръките, макар и това да отнеме време. Това заяви в интервю за "Преди всички" по БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски.

Четири от шестте български банки, които бяха обект на цялостната оценка на Европейската централна банка вследствие на искането на България за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и Българска народна банка, -„УниКредит Булбанк“ АД, „Банка ДСК“ ЕАД, „Обединена българска банка“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД – нямат капиталов недостиг, тъй като резултатите им не попадат под съответните прагове, използвани в прегледа на качеството на активите и стрес теста. При ПИБ и Инвестбанк има такъв, но банките вече са взели мерки, посочиха стрес тестовете. 

Христо Михайловски коментира, че в действителност резултатите от стрес тестовете са положителни, имайки предвид и тези, които бяха проведени през 2016 г. „Имаме едно по-добро развитие по отношение на стабилността на банковата система“, коментира Михайловски последните анализи на ЕЦБ.

Според Михайловски ЕЦБ ще се произнесе дали България може да влезе в тясно сътрудничество с единния банков механизъм до края на годината. „Технически изпълняваме условията, но до голяма степен има и политическо решение. Разбира се, техническото решение на ЕЦБ ще бъде в момента, в който банките покрият този недостиг. То ще дойде бързо, до края на годината“, смята той.

По думите му утежненият сценарий, за който се говори за необходимостта от допълнителен капитал, всъщност не може да бъде индикативен за състоянието и развитието на банковата система, „защото това е един много тежък сценарий за икономическото състояние на страната“.

„Една от причините да искаме този преглед и стрес тест е влизането ни в банковия съюз, което е част от валутния механизъм ERM II. А от друга страна ... изискванията за ERM II са доста сериозни по отношение на макроикономика, които България покрива....в никакъв случай не може да бъде индикативно за състоянието на банковата система и за евентуално бъдещо развитие на икономиката“, посочи експертът.

Той коментира и дали има активности, които са необходими от страна на регулатора в лицето на БНБ. “Ако се прегледат числата, ще се види, че изходното съотношение на базовия собствен капитал, което е направено първоначално, се вижда, че на четирите банки - ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и ЦКБ, намалява съвсем малко, след като се направи преглед на качеството на активите от ЕЦБ. Тоест четирите банки са направили една много добра оценка на риска в своите активи“.

Поемането на нов дълг заради сделката за изтребителите F-16 няма да навреди на показателите на България, необходими за влизане във валутно-курсовия механизъм - т.нар. чакалня за еврозоната ERM II, категоричен е Михайловски.

Припомняме, че заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още