Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рестрикциите за животни в Странджа остават в сила до 28 декември

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява

Рестрикциите за животни в Странджа остават в сила до 28 декември

Снимка: Pixabay

До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока на реализацията на животни заради огнищата на чума по стадата в Странджа. Това коментира в ефира на БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по безопасност на храните

Той обясни, че животните от региона трябва да се колят и консумират само в забранената територия. Млякото може да се изкупува, преработва и консумира в тази зона. Движение на животни се допуска само за незабавно клане до кланица, не се допуска преместването на животни от един обект в друг обект, което в голяма степен затруднява населването на обектите с нови животни, обясни още той.

По думите му ЕК действа на същия принцип – целта е да се изолират засегнатите, така че да не могат да предадат нататък заболяването.

Чобанов подчерта, че тези случаи бързата реакция е особено важна.
На 18 септември БАБХ поиска за пореден път съдействие от прокуратурата, като изпрати писмо до държавното обвинение, във връзка със заразеното с чума стадо в Болярово, до което местните стопани дълго време не допускаха ветеринарните власти, припомня Националното радио. 

Още по темата

Според д-р Чобанов ветеринарното законодателство е достатъчно ясно, но проблемът е друг – че то не се „чете от други структури, включително и фермери“.

„В самия закон за животновъдството е записано, че когато фермерът се занимава с някакъв вид животни, той трябва да е достатъчно компетентен да се занимава с тях, т.е преди да се започне да се гледат животни, трябва да е ясно какво се случва, когато се стигне до такава ситуация. Затова нашите основни мерки са насочени към превенция, затова и сега говорим за птичи грип, за африканска чума, говорим и за биосигурност, за изолиране на животните, за недопускане на заболяването във фермата. В момента, в който заболяването е допуснато във фермата - и то е допуснато пак от хората, които се грижат за животните – няма много варианти за решаването на казуса. Трябва максимално бързо да се приключи с тази зараза, за да може хората да продължат да си развиват бизнеса“, посочи експертът.

Междувременно стана ясно, че чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела. Чобанов обясни, че откриването на антитела означава, че животни са боледували от чума или са били ваксинирани.

Преди няколко дни министърът на земеделието Румен Порожанов каза в Народното събрание, че при последните пробив Странджанско у 256 животни са открити антитела.
 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?