IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизоро: Фирми имат "абонамент" митничарите да не бавят техни камиони

При проверки страдат само редови митничари, които често си мълчат, с тайното желание отново да се върнат на работа, коментира депутатът

10:57 | 15.06.17 г.
<p>
	Опашка от камиони на пункт &quot;Кулата&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Опашка от камиони на пункт "Кулата". Снимка: Архив Ройтерс

Хората остават с впечатлението, че нарочно се създават затруднения на митниците и онези, които си плащат, ги прескачат. Така коментира в ефира на bTV ситуацията след операцията на ГКПП „Кулата” Емил Димитров – Ревизоро, председател на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

По думите му фирми имат „абонамент”, за да не се бавят техните камиони. Това е особено важно, когато се превозва бързо разваляща се стока, например, добави още депутатът от Обединени патриоти. 

Според Димитров акциите срещу корупция по митниците, свързана с дребни подкупи, са важни, но по-важни биха били акции на големите митници. За пример той посочи Черноморието, „където са корабите, танкерите“. Вредата от контрабанда само на горива е 1 млрд. долара на година, заяви Димитров.

По думите му обаче е било странно, че при акцията на Кулата е затворена цялата митница. „Вземаш две смени от други пунктове и ги водиш да работят. Има цял учебен център, има цял випуск”, даде пример той.  „Излагаме се пред всички, подкупите не се вземат само от българи”, каза още той.  

Димитров обаче призна, че при подобни проверки страдат само редови митничари, които често си мълчат, с тайното желание, като минат всички процедури, отново да се върнат на работа.

"Митничарите са златните момчета със златните ключета", коментира депутатът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още