Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Страната е направила много за последните 25 години, смята един от авторите на плана за преминаване от планова към пазарна икономика

Ричард Ран: България си вкарва автогол със забраната за добив на шистов газ

Ричард Ран. Снимка: Bulgaria On Air

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, както и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитва да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

гледано: 8695   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Андрей Любенов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (68)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
1
 
3
 
68
Сините камъни до: zritelcho
преди 7 години
Няма профилна снимка
Да, електромобилите сега ги има изложени във всеки по-голям комплекс от магазини, казват, че се продават 70 автомобила на месец за страната, но все още много скъпи. $70 000.

И колко време взе за да се появят все пак на пазара? И кой спираше?
1
 
3
 
67
преди 7 години
Няма профилна снимка
Нали не си мислиш, че авариите по АЕЦ-овете са просто аварии!

Саботажът на Чернобил струваше 200 милиарда на бившия СССР, което и беше целта за да се предизвика фалит на държавата!
Колко след Чернобил СССР падна?
1
 
6
 
66
преди 7 години
Няма профилна снимка
Дали руснаците правят проучване за шистов газ, си е тяхно право! Имат земя, огромна земя, където с километри няма да срещнеш жива душа! И да се получат проблеми, изселване на населението не е проблем! Нас къде ще ни изселят? На оня свят?

У нас е различно, колкото и да има демографска криза, пак сме населени нагъсто.
В края на краищата, зашо трябва да се замества руската зависимост, с американска! Все тая! Все зависимост!
1
 
6
 
65
преди 7 години
Няма профилна снимка
Той не лъже, че е очарован!

Той това искаше, пълно необратимо във времето съсипване на страната ни!
Но не е познал, че е необратимо! Винаги има изход!
3
 
13
 
64
преди 7 години
Как не го е срам този "долнопробен лобист" да говори за "ползата" от добива на шистов газ. Вижте тук:
http://www.dokumentalni.com/?tag=%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7
В САЩ в момента има бум на този добив и се очаква още повече да се развие, но те съвсем скоро ще се сблъскат със "суровата реалност" - изключително опасното замърсяване на природата си, бум на раковите заболявания, отравяне на питейната вода и други подобни ... после ще платят двойно повече за възстановяването на щетите от "печалбите" които реализират сега. Ама това си е техен проблем - да се самоубиват щом искат, но да не ни учат как ние да си пазим природата и здравето!

Още от Икономика и политика
ЗАД "Армеец" отбелязва 25 години като лидер в автомобилното застраховане