IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рилските езера да влязат в списъка на ЮНЕСКО, предлага екосдружение

Държавата да премахне лифта до езерата, настояват природозащитници

18:46 | 08.11.13 г.
Рилските езера да влязат в списъка на ЮНЕСКО, предлага екосдружение

Кампания за включването на Седемте рилски езера в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО започва Сдружение „Зелени инициативи“. Това е обявила председателят на сдружението Диана Хусеин на кръгла маса, посветена на бъдещето на Рилските езера, съобщиха от сдружението.

Организацията твърди, че езерата отговарят на критериите на световната организация, защото според Конвенцията на ЮНЕСКО природното наследство се отнася до изключителни физични, биологични и геоложки образувания, местообитания на застрашени видове животни или растения и местности с научна, природозащитна или естетическа стойност, а Седемте рилски езера притежават тези характеристики.

Вписването им в този списък ще им даде специален статут и защита.

През последните години районът на Седемте рилски езера е обект на засилен туристически интерес, който вероятно ще продължи и занапред. Същевременно в близост до езерата, в района на Сапарева баня и Говедарци е заявен инвеститорски интерес за построяване на целогодишно функциониращ мегакомплекс с 20 000 легла, е припомнила  Диана Хусеин по повод проекта „Дестинация Рила“.

Според екосдружението реализирането на подобен проект допълнително би допринесло за увеличаване на туристопотока към езерата и би застрашило биоразнообразието.

Междувременно коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати становище, в което се настоява държавата да премахне лифта от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, построен в Национален парк "Рила". Природозащитниците заявяват, че според официална информация на МОСВ само през 2011 г. в района на Седемте езера са били концентрирани 120 539 души, което застрашава природния парк.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още