Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Родители на деца с увреждания излязоха на пореден национален протест

Протестиращите настояват за закон за личната грижа и електронен регистър на всички лица с увреждания

Родители на деца с увреждания излязоха на пореден национален протест

Снимка: БТА

Родители на деца с увреждания отново излязоха на национален протест в центъра на София. В 11 ч. те направиха жива верига пред парламента, съобщава bTV.

Протестиращите настояват за закон за личната грижа, който да гарантира по-достоен живот за техните деца и възрастните с увреждания. Искат и създаването на подробен електронен регистър на всички лица с увреждания, както и повече възможности за интеграция в обществото.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на такива деца кандидатстват за личен асистент всяка година.

Протестът е подкрепен от най-малко 20 организации от 10 града в страната. Това е бъде четвъртата подобна акция от година и половина насам и третата за 2016 г. 

Още по темата

"Проблемът става все по-дълбок, не защото едва ли не нищо не са чули – напротив, опитаха се да ни дадат някакви пари. Проблемът е там, че се опитват да ни разделят. За да дадат пари на моето дете, ще трябва да ги вземат от друго. И ще ги вземат“, коментира една от протестиращите майки Цветелина Маринова.

Протестиращите настояват още всички хора с увреждания да получават помощ от две минимални работни заплати месечно.

Към края на тази година правителството одобри увеличение на месечните помощи за деца с увреждания като диференцира помощите според степента на увреждането – 930 лв. за деца с над 90% увреждания, за децата с увреждане от 70% до 90% - 450 лв., а за тези с между 50% и 70% увреждане - 350 лв. на месец.

Според протестиращите обаче това не е достатъчно, тъй като малко деца ще могат да ползват максималната помощ от 930 лева. Има и опасения за корупция в лекарските комисии.

Днес, в деня, в който хора с увреждания излизат пред парламента да протестират, стартира и кампанията на "Майко Мила" в подкрепа на майките с деца с увреждания под мотото: "Търся втора работа". Тя е в полза на жените, посветили живота си на отглеждането на своите деца с увреждания, пише Dnes.bg.

Кампанията дава шанс на майките на деца с увреждания да представят и продават всичко изработено от тях онлайн – в платформата OLEMALE.BG.

Това е място, където майките показват своите красиви ръчноизработени продукти – коледни играчки, картички, албуми за снимки, шалове, шапки и декоративни предмети – а всеки може да ги купи и така да им помогне за извършването на основната им работа.

Всички продукти в онлайн платформата са представени със снимки и цена, а поръчката става изключително лесно. Отново там потребителите могат да прочетат личната история на всяка майка на дете с увреждане, която  със сигурност ще  помогне да разберем по-добре каква сила и упоритост се изисква от ттези жени, за да се съхранят и да бъдат пълноценни родители и личности.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч