IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите сами ще преценяват дали да пускат децата на училище

За днес няма нови положителни проби на вируса у нас, вчерашните нови случаи са хора от София и от област Монтана

09:17 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив

В петък на всички места, където няма обявена грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите. Това се налага заради разпространението на коронавирус в страната, обяви в свое прессъобщение Министерството на образоването.

Мярката е логична, защото макар и децата и младите по-малка степен да страдат от заболяването, те може да са разпространители на вируса. В четвъртък Франция обяви, че затваря временно всички свои училища и университети, а в петък някои провинции в Германия взеха подобно решение.

Късно в четвъртък срещу петък премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в България. До крайната мярка се стигна, след като по-рано през деня се разбра за нови 16 случая със заразени от коронавирус. Така общо 23-ма души са вече доказани носители на вируса. Сред тях е и починалата в "Пирогов" жена на 66 години. Повечето от новите случаи на заразени с COVID-19 са имали контакт с нея.

След извънредното правителствено заседание Борисов се оплака, че много хора не спазват наложените мерки за карантина и заради това, по думите му, службите на МВР трябва да ги намират и задържат принудително.  „Днес ни избягаха 14 души“, каза Борисов, без да уточни за кой град става дума. По-рано през деня в Габрово 5 човека под карантина не бяха открити на адресите им.

Междувременно стана ясно, че днес няма нови положителни проби за коронавирус в България. По думите на началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който е и ръководител на щаба, пациентите, освен мъжът, приет в болница „Пирогов“, са в добро състояние. 

Началникът на националния щаб за борба с разпространението на коронавируса обяви още, че новите 16 случая на заболели, за които се разбра вчера, са предимно на хора от София и от област Монтана. Той не уточни обаче дали заразените се намират в болница в северозападния град, а сред тях има и три деца. Заразените са на възраст между 4 и 77 години, каза още той.

Повечето от носителите на вируса са имали контакт със семейството, което беше прието в "Пирогов" преди дни, поясни Мутафчийски. 66-годишната жена почина, а мъжът ѝ е в тежко състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още