IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: ЕС ще подкрепи първата стъпка на България към членство в еврозоната

Финансовите министри от еврозоната ще договорят в четвъртък "времева рамка" за следващите стъпки на страната ни към членство в зоната на единната валута

18:34 | 12.07.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за кандидатурата на България да се присъедини към банковия съюз, стъпка напред към приемането на еврото от страната, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

България изпълнява номиналните критерии за приемане на единната валута с ниска инфлация, стабилни публични финанси и национална валута, която вече е привързана към еврото.

Тя обаче е и най-бедната страна членка на ЕС и ширещата се корупция и проблеми в някои от банките й помрачиха перспективите на страната за присъединяване, отбелязва Ройтерс.

Официалният представител на ЕС е заявил пред агенцията, че финансовите министри от еврозоната ще се договорят в четвъртък за „времева рамка“ за следващите стъпки на България към членство в еврозоната.

Те ще заявят, че ще приемат молбата на София за присъединяване към банковия съюз, след като страната отправи официално искане, което се очаква да се случи в идните дни или дори часове.

Страните членки на банковия съюз прехвърлят на органите на ЕС правомощията да наблюдават водещите им банки и да предприемат действия спрямо тези от тях, които изпитват затруднения.

След около една година ще бъде направена повторна оценка на напредъка на България към привеждане в съответствие на икономиката, банките и правилата й с банковия съюз, е заявил официалният представител.

След като процесът завърши, България ще може да кандидатства за присъединяване към механизма на обменните курсове ERM-2 – чакалнята от поне две години, която предшества членството в еврозоната.

България е поела редица ангажименти в писмо, изпратено до властите в еврозоната преди срещата на финансовите минстри, да засили банковия си сектор и системите си за борба с прането на пари.

„Готови сме да работим в тясно сътрудничество с България в тези области, така че тя да може да се присъедини както към ЕРМ-2, така и към банковия съюз, което така да се каже е трамплин за присъединяването към еврозоната“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред журналисти преди срещата в четвъртък.

„След работата по тези предварителни ангажименти ще има официална молба от България за ЕРМ-2“, допълни Домбровскис, като отбеляза, че след подаването на молбата за присъединяване към ЕРМ-2 може да са необходими само няколко дни за приемането й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
*** и Бойко е една ливада, като иска бърз резултат, ми врътни *** към Русия за половин година, достатъчно ще бъде да си врътнат задниците други за скорошно приемане в еврозоната. Уж ги умееше тия неща ама нещо май остарява, все по-уморен ми изглежда и отегчен, няма да устиска и половин година още, така ми се струва. Прибалтиците изпозваха този коз и са там, където искаха да са а ние защо да не ги цакаме с него. Орбан го може тоя театър ама те пък видите ли не щат в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 6
Ivel
преди 5 години
Да им пикая на еврото, както би казал Швейк, и без това не ми е симпатична тая пара. Виж долара си е друго нещо, да се пробваме там, може по-лесно да ни вземат, ако не става рубла, юан, има алтернатива, не е съвсем загубена ситуацията. Лева определенно е безмислена пара, особено вързан към еврото. Парите в долари и вън от банките, това е моят съвет към тези, които се чудят какво да ги правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
На кои нас ? Според мен на БХ и косвено на тези, които го тачат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Кротко , откачалка ... ше направиш неко инсулт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
имам усещането ,че ни се подиграват.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Влизането в банковия съюз е безсмислено, защото в него липсва каквато и да е било нормална регулация дейността на банките, всичко е лъжи и манипулации. Ако не ми вярвате спомнете си за манипулацията на Libor и как единствено ес не наложи никакви санкции на банките нарушителки. Реално глобите трябваше да в рамките на десетки или стотици милиаради евро, а реално нищо не се случи... Членството в еврозоната е безпредметно и доказва пълен провал на искащия това членство. Ето няколко причини за това: Гърция, Ирландия, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Франция и Германия, всичките с рекордни дългове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Горанов да подаде молба за приемането ни във ARM-2 заедно с молбата ни за банковия съюз Приемането ни в банковия съюз ще ни отнеме от 6 м до една година и е част от участието ни в Чакалнята Домбровски няма нужда да ни дава глупави съвети Има си правила и те са важни а не Домбровски Какъв е тои ? Поляк или французин Горанов трябва да прояви достатъчно смелост и да направи това - да подаде и двете молби заедно Е С съществува на базата на правила и всеки който ги нарушава създава проблеми на Е С
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
coder
преди 5 години
То от статията се разбира, че едвам-едвам ще ни пуснат в банковия съюз, което едва ли е случая, но нека видим официално инфо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
пасъм
преди 5 години
Това ако е истина, не е истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още