Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ройтерс: ЕС ще подкрепи първата стъпка на България към членство в еврозоната

Финансовите министри от еврозоната ще договорят в четвъртък "времева рамка" за следващите стъпки на страната ни към членство в зоната на единната валута

Ройтерс: ЕС ще подкрепи първата стъпка на България към членство в еврозоната

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за кандидатурата на България да се присъедини към банковия съюз, стъпка напред към приемането на еврото от страната, съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

България изпълнява номиналните критерии за приемане на единната валута с ниска инфлация, стабилни публични финанси и национална валута, която вече е привързана към еврото.

Тя обаче е и най-бедната страна членка на ЕС и ширещата се корупция и проблеми в някои от банките й помрачиха перспективите на страната за присъединяване, отбелязва Ройтерс.

Официалният представител на ЕС е заявил пред агенцията, че финансовите министри от еврозоната ще се договорят в четвъртък за „времева рамка“ за следващите стъпки на България към членство в еврозоната.

Те ще заявят, че ще приемат молбата на София за присъединяване към банковия съюз, след като страната отправи официално искане, което се очаква да се случи в идните дни или дори часове.

Още по темата

Страните членки на банковия съюз прехвърлят на органите на ЕС правомощията да наблюдават водещите им банки и да предприемат действия спрямо тези от тях, които изпитват затруднения.

След около една година ще бъде направена повторна оценка на напредъка на България към привеждане в съответствие на икономиката, банките и правилата й с банковия съюз, е заявил официалният представител.

След като процесът завърши, България ще може да кандидатства за присъединяване към механизма на обменните курсове ERM-2 – чакалнята от поне две години, която предшества членството в еврозоната.

България е поела редица ангажименти в писмо, изпратено до властите в еврозоната преди срещата на финансовите минстри, да засили банковия си сектор и системите си за борба с прането на пари.

„Готови сме да работим в тясно сътрудничество с България в тези области, така че тя да може да се присъедини както към ЕРМ-2, така и към банковия съюз, което така да се каже е трамплин за присъединяването към еврозоната“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред журналисти преди срещата в четвъртък.

„След работата по тези предварителни ангажименти ще има официална молба от България за ЕРМ-2“, допълни Домбровскис, като отбеляза, че след подаването на молбата за присъединяване към ЕРМ-2 може да са необходими само няколко дни за приемането й.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
3
 
9
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ма и Бойко е една ливада, като иска бърз резултат, ми врътни задника към Русия за половин година, достатъчно ще бъде да си врътнат задниците други за скорошно приемане в еврозоната. Уж ги умееше тия неща ама нещо май остарява, все по-уморен ми изглежда и отегчен, няма да устиска и половин година още, така ми се струва. Прибалтиците изпозваха този коз и са там, където искаха да са а ние защо да не ги цакаме с него. Орбан го може тоя театър ама те пък видите ли не щат в еврозоната.
6
 
0
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да им пикая на еврото, както би казал Швейк, и без това не ми е симпатична тая пара. Виж долара си е друго нещо, да се пробваме там, може по-лесно да ни вземат, ако не става рубла, юан, има алтернатива, не е съвсем загубена ситуацията. Лева определенно е безмислена пара, особено вързан към еврото. Парите в долари и вън от банките, това е моят съвет към тези, които се чудят какво да ги правят.
1
 
2
 
7
пасъм до: al64ad
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
На кои нас ?
Според мен на БХ и косвено на тези, които го тачат
1
 
2
 
6
majnata до: lyusien
преди 7 месеца
Кротко , откачалка ... ше направиш неко инсулт ...
1
 
3
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
имам усещането ,че ни се подиграват.....

Още от Икономика и политика
Християн Кръстев: Нужни са нови правила за ремонт на жп инфраструктурата