IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Празните летни курорти в България се подготвят за тежко лято

Надеждите на сектора са за възстановяване на посещенията през август

17:13 | 25.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Слънчев бряг, най-големият български курорт на Черно море, известен с нощния си живот и с препълненото си крайбрежие, сега е като призрачен град, предава Ройтерс.

След като коронавирусната пандемия затвори границите, спря полетите и принуди хората да си останат у дома, малцина са онези, отишли на ваканция сред стотиците неотворени чадъри и недокоснати шезлонги на 5-километровия участък със златен пясък.

„Не помня нищо подобно“, коментира Румен Мончев, собственик на хотел на брега на морето. „Ако излезем на нулата тази година, ще сме супер добре“, казва той.

Мончев е намалил цените си, инвестира в екрани, с които да раздели масите в залата за хранене и е наел „Covid-19 шериф“, за да гарантира, че хотелът му е безопасно място предвид пандемията на новия коронавирус.

Но от 160-те унгарци, които е очаквал миналата седмица, са пристигнали само 33-ма.

Туръзмът представлява около 12% от българската икономика и изхранва хиляди хора в най-бедната страна членка на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

За да спаси нещо от летния ваканционен сезон, правителството предлага субсидии за чартърни полети и намалени такси за концесия, така че плажните оператори могат да предлагат по-евтини шезлонги, като същевременно пазят бреговете безопасни и дезинфекцирани.

От началото на юни България, която има сравнително малък брой случаи на коронавирус, отвори границите си за свободно пътуване за повечето страни в Европа.

И все пак, пандемията намали броя на чартърните полети до черноморските градове Варна и Бургас с 35% за този сезон спрямо 2019 г. Подобен спад се очаква и при редовните полети, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 9 млн. чуждестранни туристи посетиха България миналата година, а Ангелкова прогнозираше 10% растеж за 2020 г.

„Очаквахме най-доброто лято до момента. За съжаление, това вече не е на дневен ред“, коментира тя. „Да се надяваме, че можем да започнем сезона от юли, да завъртим колелото и да надградим над това“, допълва Ангелкова.

В четвъртък България регистрира 128 нови случая на коронавирус, като общият им брой до момента е 4242. Смъртните случаи са 209 .

Засега 60-70% от хотелите в двата основни курорта на Черно море – Слънчев бряг и Златни пясъци, планират да отворят в близките дни, залагайки на възстановяването на чартърните полети от Нидерландия и Германия по-късно тази седмица.

„Отдавна спрях да гледам резервациите. Всички сме в изчакване“, коментира Теодор Пастармаджиев, управляващ Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Той се надява, че ограниченията за пътуване на туристи от ключови пазари като Великобритания, Русия и Украйна ще бъдат вдигнати през юли, а ваканционните посетители ще започнат да пристигат масово през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
"госин Горанов може да измисля само глупави наредби като 18 и какви ли не още затруднения за бизнеса ..."===Ще ти обърна внимание, че пребиваваш в някаква наистина сериозна заблуда, за какво е инсталиран г-н Горанов на това место.#КОЙто го е турил там, последната му грижа е просперитета на някакъв си бизнес и средата за правене на такъв, по-скоро точно обратното и от такава перспектива, човека си изпълнява идеално функциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Е как да има усет ? Онзи мистър часовник 30 бона ... госин Горанов може да измисля само глупави наредби като 18 и какви ли не още затруднения за бизнеса ..... Как може да правиш нормално бизнес с куп бюрокрация и изисквания ?!??! Само за пример ще дам UK ... може да си откриеш фирма регитрирана по ДДС онлайн от леглото в 23:45 часа вечерта ! На другия ден имаш номер и можеш да работиш директно..... за други екстри няма нужда изобщо да говорим .... но какво да очакваш от човек който не си плаща наема и като дава пресконференции се почесва за да му се види часовника :((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
_1912_
преди 3 години
Пастармаджиев, отпаднат ли "ограниченията за пътуване на туристи от ключови пазари като Великобритания, Русия и Украйна", ще станем гробището на Европа!!! По-добре гладни, но живи и здрави ... отколкото умрели с някоя хартийка в джоба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
travelboy
преди 3 години
Те крадат като за последно ти говориш за морал.Много ги е еня за бизнеса.Ясно им е че са пътници.Ако не свършат в затвора или още по-лошо ги подгонят с камъни наесен трябва да са доволни.Ех мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Ама защо цитирате Ройтерс? Повтаряйте думите на Ангелкова и Борисов.И не гледайте 7-километловите опашки от коли за Гърция.Кога нашите герберасти ще разберат, че освен да имаш власт, трябва да имаш и морал, и усет към бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още