IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом блокира Westinghouse за VII блок на "Козлодуй"

Руската компания няма да предостави нужните документи на консултанта, натоварен да проучи площадката за евентуално изграждане на нов ядрен реактор

14:44 | 18.09.12 г. 6
Росатом блокира Westinghouse за VII блок на "Козлодуй"

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване, необходима за бъдещите проучвания на американската компания Westinghouse, натоварена да направи технико икономическия анализ за изграждане на VII реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БНР, цитирайки руски медии.

Според неназовани източници от ядрените енергийни среди в Русия "Росатом" в никакъв случай не би се съгласила да предаде документи или разработки на американската компания, която на практика се явява неин конкурент. Westinghouse, която е подразделение на японската корпорация Toshiba, се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

България разчиташе на бързо решение за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като в същото време се надяваше да използва част от вече подготвеното оборудване за АЕЦ "Белене. Това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърдят руските издания. 

В същото време руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

Договорите с компанията Westinghouse за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха подписани през август. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза тогава, че се предвижда окончателният доклад на консултанта да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании, включително на „Атомекспортстрой“, преди да излезе с окончателното предложение, каза Валентин Николов.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

През юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

От своя страна заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Едно нормално развитие на събитията! Ако бяха избрали КОНСУЛТАНТ, а не конкурент, нещата не биха били такива. Но не, ние ще изберем винаги нещо кофти,неподходящо или неактуално. Явно такива са ни управниците и назначените от тях държавни служителчета. Трагедията е пълна! Определено си купувам 10 кВт малък ветрогенератор и се изключвам от енергодоставчиците :). За 3 000 лева такъв генератор ще си спретна, че ум да Ви зайде. И остава да се моля за ветър,ветър, вятър на промяната :). Сполай Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Знаеш ли колко злато добиват Дъбди Прешъс и колко ни плащат за това? Знаеш ли, че това е пладнешки грабеж, ама нема мърдане! "Мда... жестока истина. Би било интересно от "инвестор" да публикуват някаква информация за тия "Дънди прешърс" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Не ти ли омръзна да пишеш политически шитни тук бре, младеж! Нали виждаш от много политика до къде го докарахме?! Целта на Русия е както на всички - да изкарва кинти! Доста сме измуфтили от там, но това създава кофти навици и тодорживковите номера нема как да минават вече! Авантакис вече нема! Има договори и условия по тях!Сега като ни е цялата електропреносна мрежа в ръцете на чужди компании, що не цикаш? Нали помниш вашия вожд БиБи като спечели изборите, как се беше наежил да ги гони? Помниш ли как му свиха сърмите и смени тона? Същото и със Софийска вода, още като кмет.Знаеш ли колко злато добиват Дъбди Прешъс и колко ни плащат за това? Знаеш ли, че това е пладнешки грабеж, ама нема мърдане! Ако изпитваш политически оргазъм като те *** англосаксонци, ОК! Начи си прав! Важното е да ти е кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Със или без АЕЦ Белене това е целта на Русия - пълно заробване на България докато я има. И ИТАР-ТАСС вече изплю камъчето - ако не могат да си приберат вземанията ще вземат инфраструктурата на НЕК. Ето основната цел на проекта АЕЦ Белене откакто е замислен и създаден - преминаване не НЕК на България в руски ръце.Сигурно социалистическите предатели са в екстаз (е.кулация) от арогантните действия на Русия срещу националния ни суверинитет и независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
От много акъл се оплетохме като пиле в кълчища!След няколко години ще сме горди собственици на два неработещи ултрамодерни реактора, два различни проекта за АЕЦ и с хроничен недостиг на еленергия и космически цени!Гарантирано от ГЕРБ! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kat123
преди 11 години
Российская сторона не будет передавать данные, касающиеся российского оборудования и технологий, для выполнения американской компанией Westinghouse Electric технико-экономической оценки строительства гибридного энергоблока на площадке АЭС Козлодуй в Болгарии. Об этом сообщил Nuclear.Ru источник в российской атомной отрасли, близкий к переговорному процессу. Болгарская сторона рассчитывала быстро принять решение по строительству энергоблока 7 АЭС Козлодуй с использованием оборудования, изготовленного для АЭС Белене, но это оказалось невозможным с учетом требований Евросоюза, сказал источник. Тем не менее, российская сторона подтвердила, что готова перенаправить оборудование на АЭС Козлодуй и даже оставить его у себя на хранение...http://***.nuclear.ru/rus/press/nuclearenergy/2127920/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още