Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Росен Желязков: Масови фалити в транспорта ще има, ако не се вземат мерки

Мярката 60 към 40 ще бъде адаптирана към сектора, но вече има големи загуби, посочи ресорният министър

Росен Желязков: Масови фалити в транспорта ще има, ако не се вземат мерки

Снимка: Investor Media Group

Има затруднения при обслужването на кредити и към доставчици на горива при сухоземния транспорт. От град на град пътуват автобуси, но няма пътници и оттам няма и приходи. Така коментира ситуацията с извънредното положение заради пандемията с коронавируса транспортният министър Росен Желязков пред bTV.

Още по темата

„Международните курсове са тотално спрени. Мярката 60 към 40 ще бъде адаптирана и към транспорта. Масови фалити ще има, ако не се вземат мерки“, смята той.

Желязков посочи, че това се отнася за превозвачи с проблеми преди кризата, но останалите ще бъдат „адекватно подпомогнати“.

Транспортният министър съобщи, че с особено внимание се следи движението на пакета „Мобилност“ в Европейския парламент и изрази надежда, че той може да се гласува в полза на българската позиция.

Росен Желязков информира, че самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. Той смята, че служителите на летищата също са от хората, които са на първа линия в борбата със заразата и намекна, че и те трябва да получат допълнително възнаграждение от 1000 лева към заплатите си, както медицинските специалисти.

Транспортният министър потвърди, че Българските държавни железници (БДЖ) са в готовност за предстоящите празници. Според него хората ще послушат началника на националния щаб за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски, който през уикенда призова Великден и Цветница да не възприемат като празници.

Още по темата

„Железниците са основният начин за придвижване на част от населението и затова е важно да работят. Великден ще има в душата на всеки човек. С наличния състав БДЖ ще осигури възможността да се пътува и да се спазва физическата дистанция. Вагоните се дезинфекцират ежедневно", посочи той.

Желязков отчете сериозен спад в пътуването с влак и информира, че от началото на кризата са продадени четири пъти по-малко карти.

„Много вагони се движат празни, а в някои купета пътува само по един човек. Истинатата е, че в момента имаме намаляване на пътническия трафик на железниците с четири пъти. В момента има няколко купета с по един пътник'', пресметна той.

Транспортният министър съобщи, че има специално обособени вагони, в които пътуват прибралите се от чужбина българи.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото