Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Росен Желязков: Много бавно ще се възстановяват колективните пътувания

От Европа до края на годината живи пари няма да дойдат, разчитаме на национални средства и наличните по европрограми, разкри транспортният министър

Росен Желязков: Много бавно ще се възстановяват колективните пътувания

Снимка: Pixabay

Индустрията на автобусните превози като много други сектори е в затруднение заради коронавируса. Кризата беше много кратка – два, три месеца, но последиците ще са за дълго време. Това прогнозира пред бТВ транспортният министър Росен Желязков и смята, че много бавно ще се възстановят колективните пътувания.

Още по темата

Хората ще се стремят все повече към индивидуални пътувания. Бавно се възстановява доверието по отношение на сигурността“, посочи той.

Нови локомотиви на БДЖ догодина

Желязков съобщи, че новите локомотиви на влаковете в БДЖ ще започват да пристигат от януари следващата година в продължение на три месеца.

Той припомни, че нови локомотиви на БДЖ са купувани през 1986 г. „Разчитам , че до средата на следващата година ще имаме друг профил на железниците“, каза министърът.

Мобилност

Европейската комисия може да преразгледа пакета „Мобилност“. „С много неща не успяхме да се преборим относно пакета "Мобилност", но заедно с другите единомислещи страни поне успяхме да отложим целия процес и това даде възможност да се организираме“, коментира министърът.

Желязков припомни, че това е предоставило възможност да се поиска от Европейската комисия да възложи оценка на въздействието. Според него след тази оценка самата ЕК може да преразгледа пакета в компонента за връщане на превозното средство.

„Паралелно с това ние се готвим за дело. Искът ще е колективен, ще атакуваме окончателните текстове. Чакаме 8 юли, когато ще гласува Европейският парламент. Имаме 18 месеца до влизане в сила. Сигурен съм, че ако не съдът, ЕК ще промени правилата“, убеден е министърът на транспорта.

От 60/40 мярката ще е 80/20 за автобусните превозвачи

Мярката 60/40 ще стане 80/20, като ще отпадне изискването персоналът да остане назначен и след изтичане ползването на помощта. "Това означава, че точно за сезонно наемане на шофьори, работещи в случайните превози, тази мярка ще бъде адекватна", заяви Росен Желязков.

Новата грантова схема е насочена целево към лицензираните автобусни превозвачи, като 30 млн. лв. от ОП "Транспорт" ще бъдат пренасочени към ОП "Иновации и конкурентоспособност". Очаква се одобрението на Европейската комисия.

"В момента от ОП "Транспорт" са заделени 170 млн. лв. за подпомагане на превозвачите, пострадали от коронакризата. С новите 30 млн. лв. подкрепата ще стане 200 млн. лв.", заяви Росен Желязков. Според него е много важно мерките да бъдат по-продължителни, а не еднократни.

"От Европа до края на годината обаче пари живи пари няма да дойдат. Разчитаме само на национални средства и наличните по европрограмите", разкри транспортният министър.

"Тези безвъзмездни средства ще бъдат за оборотни разходи за поддръжка на превозните средства, за нафта, масла, заплати. Те няма да може да се използват за инвестиции, за покупна на нови превозни средства. Но тук също работим с Българската банка за развитие, която в момента гарантира до 80% от кредита. Ще стане така, че и останалите 20% да са гарантирани, което ще направи кредитът много по-достъпен за предприятията", обеща Желязков.

Министърът увери, че финансовото подпомагане ще стане по-бързо и с по-малко бюрокрация, като доказването на спиране на дейност по време на извънредното положение вече няма да е условие за отпускане на финансиране.

Кога точно ще стане това обаче, Желязков не успя да посочи. По думите на социалния министър Деница Сачева преди ден подобряването на мярката 60/40 за автобусните превозвачи и туризма ще е възможно от 1 юли.

Друга мярка в подкрепа на превозвачите ще бъде засилената борба със сивия сектор - нелицензираните превозвачи.

В момента те изземват 30% от пазара на легалните фирми, стана ясно от думите на Росен Желязков. От понеделник са започнали масирани проверки по границите. По-осезаем резултат обаче ще има, когато влязат в сила промените в Закона за автомобилните превози, на който предстои второ четене в парламента, както и санкциите в Наказателния кодекс срещу нелегалните превози.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия