Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Росен Желязков: Високите ставки в тол системата ще са за най-тежките автомобили

Започва разширение на пристанище Варна като контейнерен и фериботен терминал, яхтено пристанище и за круизен туризъм, съобщи транспортният министър

Росен Желязков: Високите ставки в тол системата ще са за най-тежките автомобили

Снимки: Министерство на транспорта

Големите ставки в тол системата ще се отнасят за много тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси, каквито всъщност не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти, съобщи във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде БТА.

Още по темата

Според него отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента. „Хубавото е, че системата ще бъде експериментално тествана, няма как да заработи още от деня на пускането ѝ, такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи“, посочи още Желязков.

„Развитието на Варна-Запад като инфраструктура за контейнерен и фериботен терминал и на Варна–Изток като зона за обществен достъп и круизен туризъм, трябва да се планира в добра координация“, заяви Росен Желязков, цитиран от транспортното ведомство.

Той припомни, че Генералният план за пристанище Варна се разглежда от междуведомствен съвет. Желязков беше категоричен, че решението трябва да бъде взето в пълно взаимодействие с местната власт, обществеността на града, синдикатите и работещите в пристанището.

„В момента върви голям проект за удълбочаването на каналите на Варна-Запад, който ще подобри възможностите за развитието му като контейнерен и фериботен терминал, както и увеличаване обема на насипните товари. Това е голяма инвестиция, заложена в държавния бюджет“, припомни министърът.

Той добави, че от друга страна, Варна-Изток в източната си част, се развива като зона за обществен достъп, за почивка, круизен туризъм и за яхтено пристанище.Транспортният министър посети полигона на Българския морски квалификационен център (БМКЦ), за да се запознае с новоизградените съоръжения за обучение на моряци. Желязков напомни, че до момента инвестициите са близо 1 милион лева, като предстои ново вложение от още толкова средства. По думите на министъра всяка година в БМКЦ се обучават не по-малко от 3 хиляди български и чуждестранни моряци.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание