IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розоберът започна при по-ниски изкупни цени спрямо миналата година

Масивите с рози се увеличават и някои производители трудно намират работници

16:08 | 18.05.15 г.
Розоберът започна при по-ниски изкупни цени спрямо миналата година

Розоберът в Стрямската долина (Карлово и Сопот) започна днес при изкупна цена на розовия цвят между 2,20 и 2,50 лева за килограм. Производителите очакват реколтата да бъде по-слаба спрямо миналата година, защото времето им изигра лоша шега с продължителните валежи и с неочаквано ниски температури, съобщи БТА.

Възможно е в пиковите моменти цената да падне заради количеството на розовия цвят, каза  Милена Радева, председател на Земеделска кооперация "Добрила" - Сопот. Тя посочи, че тазгодишните цени са по-ниски, тъй като миналата година производителите са продали продукцията си при средна цена около 2,50 лева/кг.

Радева очаква и по-нисък добив в сравнение с 2014 г., като причина за това тя посочва лошите климатични условия - "мокри" февруари и март, после един месец засушаване с последващи изненадващо ниски температура. Независимо от това е много рано да се прогнозира в крайна сметка количеството на реколтата.

Кооперацията плаща за обрания цвят по 70 ст. за килограм и обработва 150 дка рози. Като цяло в землището на община Сопот декарите се увеличават всяка година. Много частни стопани вече залагат на розопроизводството и има хора с по 10, 25, 50 и до 80 дка нови розови масиви.

От липса на берачи на рози се оплакват обаче в карловското село Иганово. Пепа Керезова, председател на Земеделската кооперация, добави, четази година ромите, които са основната работна ръка в района и всяка година кооперацията разчита на тях, масово отказват да берат. Тя също очаква по-слаба реколта заради по-лошите климатични условия тази зима, което по думите й ще доведе и до по-ниска средна цена.

По-малко пъпки и по-нисък добив очакват и розопроизводителите в село Климент, община Карлово, където има най-много розови масиви. Според Мано Манов, розопроизводител и кмет на селото, брането на розовия цвят е започнало при сравнително добра цена - 2,50 лева/кг с очакване да се вдигне. При интензивното бране и повишаване на килограмите цената обаче ще падне драстично, прогнозира Манов.

На този етап в Климент успяват да се справят с работната ръка, независимо че площите с рози растат всяка година и в момента са достигнали 1000 дка. Според Манов има достатъчно фирми-изкупвачи и розопроизводителите могат да избират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още