IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розопроизводители ще получат компенсации за щетите от COVID-19

По схемата са одобрени 323 стопани от областите Пловдив, Стара Загора и Пазарджик

15:45 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg</em></p>

Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. В периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за подпомагане са кандидатствали общо 326 розопроизводители, съобщи ДФЗ. 

От тях трима не са одобрени за подпомагане. Схемата, която се прилага за първи път в България, е одобрена от Европейската комисия по Временната рамка за държавна помощ заради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 млн. лв.

Допустимите за финансиране 323 стопани са подали заявления за 998,57 хектара (9985,7 декара) площи с маслодайна роза. Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54.

Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, използван за преработка. Държавната помощ ще подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят вследствие на пандемията.

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лева на декар.

Подпомагане получават регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още