Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Розопроизводители ще получат компенсации за щетите от COVID-19

По схемата са одобрени 323 стопани от областите Пловдив, Стара Загора и Пазарджик

Розопроизводители ще получат компенсации за щетите от COVID-19

Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. В периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за подпомагане са кандидатствали общо 326 розопроизводители, съобщи ДФЗ. 

Още по темата

От тях трима не са одобрени за подпомагане. Схемата, която се прилага за първи път в България, е одобрена от Европейската комисия по Временната рамка за държавна помощ заради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 млн. лв.

Допустимите за финансиране 323 стопани са подали заявления за 998,57 хектара (9985,7 декара) площи с маслодайна роза. Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54.

Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, използван за преработка. Държавната помощ ще подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят вследствие на пандемията.

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лева на декар.

Подпомагане получават регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт