Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър

НС гласува на първо четене проект на Закон за маслодайната роза

Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната роза с 88 гласа "за", 8 "против" и 2 гласа "въздържал се", предаде БТА.

Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят. 

Със проекта се регламентира, че земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Предвидено е в Министерството на земеделието, храните и горите да бъде създаден публичен електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и дестилериите. За първоначална регистрация ще се изисква проверка на място на заявените площи и обекти.

Разписани са изискванията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на продукт със защитено географско указание "Българско розово масло". Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието.

Йордан Апостолов /"Обединени патриоти"/ коментира, че е абсолютно належащо приемането на такъв закон за розата, но не и в такъв вид. Нарушен е политическият диалог между ГЕРБ и "Обединени патриоти" като участници в това управление, посочи той. Апостолов поиска законопроектът да бъде оттеглен, поправен и балансиран. "В момента този закон защитава шепа хора преработватели, без да се отчете какво искат производителите", коментира той.

Председателят на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева възрази, че не може да се съгласи с него за отношението на ГЕРБ към коалиционния му партньор. Тя посочи, че законопроектът може да бъде коригиран между първо и второ четене.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ също не се съгласи с изказването на Апостолов. Не посочихте конкретни недостатъци и слабости на закона, обърна се той към колегата му.

Бюрхан Абазов /ДПС/ коментира, че законопроектът е роден във връзка с проблема с изкупуването на розовия цвят миналата година. Той вижда две хубави неща - че се задължават изкупвачите и преработвателите да купуват розов цвят само от производители, с които имат договори, и че се регламентира ползването на емблемата "Българско розово масло". Абазов обаче посочи, че с регистрите се въвежда допълнителна административна тежест за бизнеса.

Той предложи Консултативният съвет по маслодайната роза да може да предложи отнемане на лиценз на дестилерия, която не плати на розопроизводител, както и да се създаде гаранционен фонд за такива случаи. Абазов призова да се направи закон за етерично-маслените култури, за да не се налага да се приема за всяка една поотделно.

В хода на дискусията имаше коментари за евентуален закон за лавандулата, за ментата и дори за картофа.

Междувременно законопроектът за трюфелите беше оттеглен от вносителите му от "Обединени патриоти".

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията