IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розовото масло достигна рекорден таван в цените

Уханната суровина за козметиката се търгува между 6 500 и 6 800 евро за килограм, алармират търговци от бранша

13:55 | 10.08.12 г. 4
<p>
	<em>Розовата кампания в Казанлък и Карлово е съпътствана с традиционни тържества</em> &nbsp; &nbsp; Снимка:&nbsp;</p>

Розовата кампания в Казанлък и Карлово е съпътствана с традиционни тържества     Снимка: 

Цената на розовото масло достигна рекордни нива от 6 500-6 800 евро за килограм, които се оказват трудно платими дори от световните лидери в производството на козметични продукти. За това алармират търговци от бранша по повод ситуацията в износа на розово и лавандулово масло през тази година.

Преди началото на беритбата експертите прогнозираха, че цените ще се движат около 5 хил. евро за килограм, но поради високите изкупни цени на розовите листа, които надхвърлиха 2 лв. за килограм, себестойността на преработката се е покачила и това е предизвикало необичайното поскъпване в цените.

Според експерти безконтролното нарастване на цените е нож с две остриета, тъй като козметичните компании ще започнат да се отказват от натуралните суровини и да ограничават потреблението им. Българските производители ще усетят негативния ефект през следващите години, когато цените ще започнат да падат, предупреждават специалисти.

През тази година общият добив на розово масло се движи между 1,5 и 1,6 тона. Още не е ясно какви ще бъдат количествата на произведеното лавандулово масло, тъй като беритбата приключи неотдавна и днес министреството на земеделието публикува статистиката за добивите от лавандулов цвят.

Тазгодишната реколта е два пъти по-голяма от миналогодишната, което ще се отрази и на крайните цени на маслото. Докато през 2011 г. килограм лавандулов екстракт се е търгувал за над 100 евро, прогнозите за тази година са за цени около и под 90 евро.

По предварителни данни на агростатистиката към момента обработваните площи с лавандула в страната надхвърлят 36,6 хил. дка. Изкупеният лавандулов цвят достига 8 825 тона, като средният добив е 241 килограма от декар.

За сравнение през 2011 г. са били отгледани почти 25 хил. дка при среден добив от 175,8 кг./дка. Общото производство на лавандулов цвят през миналата година е било почти 4,4 хил. т. 

Изкупната цена на лавандуловия цвят през това лято се е движела между 1,2 лв. и 1,6 лв. за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
QI91
преди 11 години
"алармират търговците" и какво алармират?да си свалят цените производителите. Ако няма търсене цените ще паднат, доколкото знам маслото може да стои и няма да се развали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 11 години
И аз толкова ги изчислявам - 14-15 млн евро! Има заводчета дето изнасят за толкова, но с по-малко хора заети в производството. Може би маржа на печалба е добър и това позволява повече пари да влизат тук като печалба. Иначе се вдига олелия като за бранш с поне 100 млн! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Паднат цените - лошо, вдигнат се - пак лошо:)Айде стига смешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Дори и при сегашните цени, целият бизнес с розово масло и лавандуловият цвят е 13-14 милиона евро годишно, което е смешно ниска сума. Дано поне от гледна точка на нужната работна ръка тежеста на тази е по голяма от нейните приходи реализирани в българската икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още