IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: Хотелите ни са категория "банкнота от 5 лева от 1962 г."

С това темпо на откриване на бази през 2020 г. ще има 2,2 млн. легла, а средната годишна заетост ще стигне до 8,2%, спрямо сегашните 35,4%

08:35 | 11.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Драганов: Хотелите ни са категория "банкнота от 5 лева от 1962 г."

Хотелите и ресторантите и в България постепенно стават не само място за туризъм, сватби и рождени дни, но се отварят към нови атракции не само за гостите си, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Въпреки че все още се броят на пръсти, вече има места за настаняване, които предлагат възможност да се насладим на избрани кинопрожекции, оперни и театрални постановки, да заведем децата на куклен театър.

В желанието си да разширят предлагането морските и спа-хотелите стават домакини на салони за съвременни изкуства, тематични изложби на национални музеи, организират пленери. 

Независимо от плахите опити обаче в страна няма нито един от така наречените хотели - комбайни, където има безплатно кино, множество магазини, казина, театри, различни ресторанти. Вместо "хотели - комбайни" имаме наредба за категоризацията, коментира Румен Драганов.

„В България имаме погрешна представя за хотелския бизнес, защото не е възможно през 2015 г. правителство да се ангажира с категоризация на хотели и да твърди, че чрез нея ще постигне по-високо качество“, смята експертът.

Той отбеляза също, че Световната организация по туризъм се отказва от категоризацията през 1998 г. и признава, че тя не може да е мерило за качество, след като се оказало, че в Израел всички хотели са с пет звезди. Броят маси, размерът на стаите не води до качество. Водеща е марката на хотела, единодушни са специалистите. В България обаче има 54 хотела от 11 марки и 3750 хотела от никаква марка.

Според Румен Драганов с наредбата за категоризация от 2012 г. единственото, което е било постигнато, е да се построят над 3700 малки хотели, с малки стаи и тесни коридори от типа на тези на банкнотата от пет лева от 1962 г. с гравюра на хотели от "Слънчев бряг". Това е превърнало туризма ни в нискобюджетен и сравнително ниско категориен с 90 процента хотели категория "банкнота от 5 лева от 1962 г."

Миналата седмица правителството прие новата наредба за категоризация и министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че тя е била консултирана с бранша, като са взети под внимание неговите препоръки, документът е съобразен и с европейското законодателство. Аз не знам с кой бранш е била консултирана наредбата, репликира Драганов и отбеляза, че документът не може да бъде открит в интернет. От Министерството напомниха, че наредбата ще бъде публикувана на интернет страницата на ведомството, след обнародването й в "Държавен вестник".

Драганов отбеляза, че във Великобритания няма категоризация, във Франция категоризацията е свързана с данъчното законодателство, а не с качеството.

Според експерта е крайно време да се даде старт на реформата в туризма. Сред най-видимите и с бърз отрицателен ефект проблеми той очерта главоломно растящата леглова база.

В момента има 1,5 млн. легла, а от миналия май до този има нови 114 хотели, като само за последните три седмици около 84 нови хотела са категоризирани. С това темпо според Драганов през 2020 г. ще има 2,2 млн. легла, а средната годишна заетост ще стигне до 8,2 на сто, спрямо сегашните 35,4 на сто. Възвращаемостта на инвестициите след пет години ще е едва 0,5 на сто. Освен този проблем нарастването на броя на хотели е на фона на задълбочаващата се липса на кадри, която няма как да се преодолее дори и с внос на персонал, при положение, че истинската заетост в туризма в България е само два месеца.

Решението според Драганов е браншът сам да контролира индустрията, както някога са правили занаятчиите. Това обаче от години няма как да се случи, защото в момента има 190 асоциации - „цяло метровлакче, пълно с лидери на туристически асоциации“, коментира още Драганов пред БТА.

Необходимо е да се насърчи и навлизането на марките хотели в страната, както и усилията на хотелиерите да направят собствени такива и дори да ги изнасят в чужбина. Според Драганов, по аналогия със здравната реформа, е необходимо сливания на търговски дружества, за да се намалят ненужните разходи за администрация и избягване на фалити, а и туристът да може да разчита на еднакви стандарти.

Държавата трябва да се концентрира върху грижата за публичната собственост в туризма и да помисли как чрез богата ни археология и архитектура може да се създадат работни места и да се подобри местната икономика и това да е в основата на работещ Закон за туризма, смята експертът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Стефан Ж. от Варна: Търсят се готвачи - пладнешки разбойници С обяви по вестниците и в интернет форумите продължават масово да се търсят готвачи за морските курорти. Заплатите им варират от 2000 до 4500 лв. Но не става дума за доказани майстори- кулинари, които могат да произведат вълшебни вкусотии. Такива на хотелиерите не са нужни. На интервютата с мераклиите за тази работа винаги се поставя най-важното условие да правят от мъгла боя оплака се Стефан Ж. от Варна, който вече се явява на трето интервю за работа. Младият човек е опитен готвач, но не събира кураж да се нагърби с прехраната на стотици туристи, без достатъчно и качествени продукти. Той призна ,че трима работодатели дори са му предложили премии, ако успява да зарежда масите с много ястия, въпреки евтините и ограничени продукти."pik.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Отзиви за нашите "хотелиери":"От овчар хотелиер не става Бях на почивка с олинклузив във Варна,- разказва Антон Байков. - Понеже разбирам от ресторантьорство аз съм бивш готвач, веднага ми стана ясно как хартисалото по чиниите от закуската компле- сиренце и кашкавал, го панират всеки ден. И пак го връщат за консумация. Да ви е сладко ,братя българи, отново заповядайте на хотел на нашето море! Крайно време е да разберете, че на престъпника и крадеца, независимо дали е беден или милионер, мисленето не се променя. Куцо и сляпо, коя ли не мутра по морето, вдигна хотел и отвори ресторант. Ама тая работа никак не е лесна, не може само да се лапат пари. Истината е една - от овчар, пасъл добитъка по близките ливади, хотелиер не става. " pik.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Хотелите у нас никнат като гъби по една проста причина и тя не е защото има място на пазара. Те се строят, защото има едни откраднати пари с които крадците просто НЕ знаят какво би могло да бъде направено. Най лесно за тях е , възползвайки се от политическата си власт, просто да заграбят природна даденост и тази даденост според тях е достатъчно условие, ако не спечелят то поне да не загубят. Междувременно ако възползвайки се пак от политическата си власт по административен начин си докарат печалба, добре дошло. Никой пет пари не дава да се изучи как се прави този бизнес. За тях е просто отдаване на леглова база под наем! Ако има проблем -държавата БИ трябвало да е насреща! Почти няма /може би само Виденов е изключение/ сред влиятелните политици, магистрати и други властимеющи индивиди, бивши или настоящи който да не си е спретнал хотел! С други думи тези хотели са собственост или на такива или на мутри от прехода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
nns
преди 8 години
Не само хотели ами много "специалисти" като банкнота от 62г имаме. И въпросният г-н също , човек дето е нямал или не е управлявал хотел къв точно спец не ми става ясно. Пълно с драгановци и после що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
gabarduk
преди 8 години
май ще има още много продажби на хотели за ... 1лв + задължения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Господин Драганов говори глупости. Категоризацията била отживелица, размерът на стаите не бил от значение и не водел до качество... Марката само имала значение? Пълни глупости. Като знам на какво приличаха марковите Кемпински-Зографски и Шератон-Балкан...Значение има местоположението на хотела, поддръжката и редовните му обновявания (по сградата и по всички неща в интериора), големите стаи, чистотата и може би в най-голяма степен - доброто обслужване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Стига с тоя преход и реформи бе, станаха вече дъвка за комсомолските секретари.Защо не иска ти е обяснил ясно - възвращаемост 0.5%.Това означава фалити и да оцелеят само хотелите - перални на пари. Когато има един пазар с някакъв обем и са много маймуни на клона, обема на пазара се разкъсва на много малки парченца и накрая никоя *** не може да оцелее - няма достатъчно ядене. Иначе и глупости е написал - за хотелите - комбайни :) Става ясно че хотели има, но не се предлага цялостен туристически продукт. Единствения туристически продукт, който се предлага е пиене на ниски цени и припичане на плажа, а това е малко и не стига да напълниш хотелите. За това се правят и тези фестивали в Бургас, в Банско .. но още трябва. А асоциациите трябва да се закрият ВСИЧКИТЕ! Това са някакви рекетьорски организации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
sdar
преди 8 години
Ами добре е, че легловата база расте и съответно се предлага повече продукт на пазара. Защо не му харесва конкуренцията на господина, не е ясно. Нали това искаме, да вървим по пътя на прехода и реформите към пазарна икономика, конкуренцията да решава всичко? След като се откриват още хотели, значи има още място и така и трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още