Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Драганов: Ситуацията с българския туризъм изобщо не е толкова лоша

За тази година броят на почиващите в страната се очаква да достигне 11,5 млн. души, което е с милион повече от миналата година, твърди експертът

Румен Драганов: Ситуацията с българския туризъм изобщо не е толкова лоша

Снимка: Pixabay

Ситуацията с българския туризъм не е толкова лоша, колкото се твърди и затова не трябва да се генерализира. Това заяви в ефира на БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма по повод медийните публикации, че хората бягат от нашето Черноморие заради лоша храна и некачествено обслужване.

Според Драганов няма някаква разлика между сегашната ситуация и тази от миналата година. „Това не е негативно, дори напротив, защото независимо от критиките, за 2016 г. само чуждестранните посетители в страната са над 10,5 млн. души. И при това ние нямаме никакво оплакване от чуждестранни туроператори, които да са върнали туристи или тази година да са отказали да пращат тук почиващи, или пък някой да е побягнал от България заради лоша храна. Липсват и негативни публикации в чуждестранна преса“, обясни Драганов.

Той допълни, че за тази година броят на почиващите в страната се очаква да достигне 11,5 млн. души, което е с милион повече от миналата година. 

Още по темата

Според него „този шлагер“ за това колко е зле в България за туристите, се повтаря от години. „Трябва обаче да кажем, че ако прескочим до съседна Гърция и влезем в първия ресторант, ни посреща българин, с български сервитьор, с български наемател, меню на български и там е много хубаво, пък в България, видите ли, било лошо“, коментира още Румен Драганов.

Той все пак посъветва хората да внимават, защото винаги има недобросъвестни търговци и призова работещите в сектора винаги да се стремят към по-високо качество. По думите му това трябва да бъде постоянна задача.

Според него не трябва да се генерализират твърденията, че хората в България се хранят некачествено и такова е и обслужването и отношението към туристите, след като за юни и юли местата в хотелите по морето веча са заети.

За България проблемът е в голямата преса, която се получава от огромния наплив, уточни експертът.

"Как да да обслужим толкова милиони туристи, които очакваме в летния сезон? От почти всички дестинации навсякъде имаме завишаване на исканията за нови и нови резервации, особено в пика на сезона. И там, разбира се, могат да се промъкнат некоректни оператори, както се промъкват всякакви недобросъвестни търговци, но където има нещо, първо браншът реагира“, обясни Драганов.

Той коментира още, че основен проблем в туристическия бранш е ниското заплащане.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ралица, интервюирате хора, които не работят в туризма и нямат хал-хабер какво се случва. Ако уважавате себе си, медиата, за която пишете и нейните читатели, издирете шефовете на трите най-големи туроператора, които вкарват чуждестранни туристи в България, и ги питайте кое, как и колко.

Още от Икономика и политика
Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1