IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Скалата за облагане, която БСП предлага, е умерена и по-плавна в сравнение с други страни членки на ЕС, уверява народният представител

13:07 | 02.05.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Прогресивният данък има не само социален ефект, но стимулира икономическото развитие и заетостта. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от левицата и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, цитиран от пресслужбата на партията.

Припомняме, че в навечерието на 1 май неговата партия предложи да се въведе прогресивното данъчно облагане на доходите на физически лица. Народният представител уверява, че става дума за „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в Европейския съюз (ЕС).

„Когато бе въведен плоският данък през 2007 г., икономическата обстановка в страната беше различна. Той не трябваше да бъде въвеждан по времето на тройната коалиция, в която участваха НДСВ, БСП и ДПС“, заяви Гечев.



Политикът отрече обвиненията за първомайски популизъм и даде пример с развити западноевропейски държави, които вече са въвели подобен тип облагане.

„Има връзка между прогресивния данък и развитието на една държава. Той има социален ефект и стимулира икономиката и заетостта”, добавя той.

Гечев уточни, че БСП предлага хората с минимален доход (който в момента е 360 лева) да бъдат облекчени и да бъдат освободени от плащане на данък.

„След това от минималната работна заплата до 1000 лв. ние предлагаме една първа стъпка от 10% данък. За сумата от 1 000 до 2 000 лв. - 17%, от 2 000 до 5 000 лева- 22%, от 5 000 до 10 000 лева - 25%, над 10 000 - 27%“, поясни депутатът.

По думите му с прогресивната скала хората със заплати от 1 000 до 1 530 лева ще плащат по-малко, отколкото в момента. Според Гечев става дума за една „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в ЕС.

„Максималният данък е почти два пъти по-нисък от средния максимален данък за ЕС“, категоричен е той, „Управляващите търсят под вола теле. За мен е загадка защо колегите от ДПС не подкрепят прогресивния данък предвид техния електорат.“

По негово мнение прогресивното данъчно облагане няма отношение към сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
веско, момше социалистче :) как ти се иска умело да преразпределяш парите на другите - би искал да плащаш данъци в/у заплатката дето не си я изкарал :))) хахахакласика е това! послушай кейн - основавай партия , българия има много ляв матрял, и дефицит на леви идеи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Кейн, тормозът на който те е подлагал по-големият ти брат: Гробарят като дете ти се отразява все по-тежко, вече не само, че пишеш глупости, ами и не ти се разбира какви глупости пишеш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 8 години
Веско,ти си интелигентно, умно момче. Много е трудно да развиеш ценностната си система на твоята възраст в твоята страна. И те поздравявам. Също и за това че помагаш на хората с коментарите си. Бих те посъветвал да помагаш на съгражданите си и като станеш политически активен. Защото ти можеш да помогнеш на България и българите които са на грешен път 25 години. В РБ с мъка се тика и налага система която не фитва в тоя размер и не може да се адаптира, но фашистите така са решили и ще ви го налагат докато не кажете не! но те, българите, в това отношение излезнаха по католици от папата. Мазохисти сме някак си в защитата на развития капитализъм/фашизма.Другия вариант е да емигрираш / аз така направих/ но добре проучи възможностите си за това. Трудно ще ти е с примитивно мислещи хора, повярвали в икономическите закономерности на Митън Фридмън, вместо в по-добрия живот на хората - наистина!Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Абе що в ИТ-то заплащането е топ с топ условия и динамични режими където няма експолатация, мога да пише и за други сектори. Ти като нямаш умения как искаш да работиш за много пари, като за твоите умения има още стотици - като предлагането на труд е огромно как искаш да расте примерно заплатата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Викаш 1 група ще регулира безброй други по такъв съвършен начин, който не може да регулира цялата система от безброй малки групи. Странно държавата ще регулира и ще знае кое е най-добре за мен или теб или всички и ще ни стандартизира и унифицира най-добре - да не се мислят всички за Исус и апостолите ... а са просто една сбирщина от паразитиращи чиновници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
И за твоя информация, не че ти е важно, но...работил съм. На няколко места. Навсякъде обаче картината е една и съща. Ниско заплащане, лоши условия на труд, трудова експлоатация. Все постижения, които постигнахме не без съдействието на неолиберализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
Vesko94
преди 8 години
Ами всеки, който си плаща данъците, съгласно личното си доходи, допринася към тази солидарност. Иначе да, прав си, за мое съжаление донякъде съм на издръжка на семейството ми основно. Но да, бих бил съгласен, ако доходът ми е 2-3 хил. месечно, да плащам повече на държавата. И пак казвам, солидарността трябва да е насочена към хора, чиито възможности не им позволяват да бъдат достатъчно конкурентни на останалите участници на пазара. Но не приемам идеята, че пазарът е универсален и е достатъчно способен на саморегулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
А защо тази солидарност трябва да е насилствена а не доброволна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Когато вкараш солидарност и справедливост в контекст на политиката става само това - солидарността е индивидуален акт и е доброволен не трябва да бъде насилствен. Я ми обясни преди едни 80 години в България как е било или по робоството да не би османската власт да е била солидарна? Как сме оцелели, как сме имали 1500 училища и т.н и т.н всичко е иднидидуално и доброволно! Когато някой ме насили става насилствено а това по дефиниция не е капиталистическо, а си е именно социалистическо. Вземи помисли над това, което ти казвам - когато почнеш да работиш и създаваш и допринасяш с нещо към обществото и дай боже да създаваш нови блага много ще ми е чудно да какво ще говориш тогава - това го говори всеки, който е или на няква пост социалиситческа промивка или не е създавал нищо до сега виждам те 94-набор на дали имаш успешна фирма и даваш работа на хора, най-вероятно си студент на издържка на вашите, след време като почнеш да работиш си помисли дали ти е кеф да даваш повече данъци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
Vesko94
преди 8 години
Дали си солидарен с бай Васил от Факултето, си е твой проблем. Става въпрос за солидарност и справедливост с тези, които поради някаква причина не са в състояние да са конкурентни в един конкурентен свободен пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още