IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Христов: ДСБ си направи харакири

Петър Москов вече е само министър в правителството на Бойко Борисов, заяви Атанас Атанасов

12:07 | 13.12.15 г. 1
Румен Христов: ДСБ си направи харакири

В известен смисъл ДСБ си направи харакири, заяви пред bTV заместник-председателят на СДС Румен Христов, след като тъмносинята партия реши да мине в опозиция, а здравният министър Петър Москов обяви, че остава на поста.

По думите му през годините десницата е показвала, че много лесно се самосваля и най-силната опозиция е вътре в нея.

Според него отсега нататък в Реформаторския блок четири от партиите ще работят в подкрепа на правителството, а петата – ДСБ, ще го подкрепя избирателно. 

Заместник-председателят на СДС не иска Реформаторският блок да върви към своя край, защото по думите му формацията е успешна формула.

„Имаме нужда от стабилно правителство, стабилността се осигурява от ГЕРБ, която натрупа опит и има визия за тази стабилност, а ние се явяваме катализатор на реформите. Ние сме тези, които искаме, ръчкаме и не сме доволни”, разясни още Христов, цитиран от телевизията.

„Късно снощи националното ръководство на Демократи за силна България застана категорично зад решението на  Радан Кънев за излизане на партията в опозиция. Подкрепяли сме реформите в здравното министерство на до вчера нашия министър Петър Москов, оттук нататък той е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече“, коментира случилото се пред БНР и Атанас Атанасов, заместник-председател на "Демократи за силна България" (ДСБ).

Той освободи поста на председател на вътрешната комисия в парламента, след като партията напусна парламентарното мнозинство.

Атанасов подчерта, че Москов повече не е министър на ДСБ, защото партията е в опозиция, а опозицията не може да има министър. „Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво. Защото всички очакваха от него да излезе в опозиция. Той иска да продължи, дали ще бъде подкрепен от обществото, е друга теза“, заяви заместник-председателят на ДСБ и пожела успех на здравния министър.

Атанас Атанасов коментира, че съдебната реформа е пред провал. Тя беше знаме на Реформаторския блок, който първо се създаде като една платформа или работна група за съдебна реформа, заяви той.

„Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление. А не ни беше позволено да направим нито крачка. Всичките ни опити опираха в стената“, допълни Атанасов.

По думите му и министър Веселин Вучков, и министър Христо Иванов са излезли от  правителство, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, „който искаше от тях да се обслужва Сотир Цацаров и прокуратурата“.

„Не желаем да участваме в имитации, като прикритие и смокинов лист на някаква нова Трайна коалиция. В днешния български парламент няма същинска опозиция“, заяви още Атанасов.

„Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя“, настоява Атанасов. Той смята, че е малко вероятно да има предсрочни парламентарни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Това СДС отдавна си е направило харакири като си избира ръководители такива като Христов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още