Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Христов: Няма да се стигне до спиране на средства за земеделците

От Системата за подпомагане на европейските производители старите страни членки на ЕС получават повече субсидии, посочи бившият аграрен министър

Румен Христов: Няма да се стигне до спиране на средства за земеделците

Снимка: Pixabay

Нашите земеделски производители трябва да стават по-пазарни. Зърнопроизводителите ни са на световно ниво. Ако се поставим при равни конкуренти условия, имаме по-голям шанс, защото има неравенство по отношение на субсидиите между отделните държави членки. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Румен Христов, бивш министър на земеделието.

Още по темата

Той обясни, че при Системата за подпомагане на европейските производители в страни като Франция, която е от по-старите страни членки на ЕС, се получават повече евросредства, затова съветва българските производители  да са по-конкурентни.

Бившият министър на земеделието смята, че като получени субсидии все още догонваме старите страни членки.

„Има едно неравенство и като привърженик на чистия пазар смятам, трябва да мислим в тази посока“, заяви Христов.
Той поясни, че обвързаната подкрепа за земеделието е част от средствата, заделяни по Първи стълб (директните плащания и пазарна подкрепа на земеделските производители) - тя е фиксирана в рамките на 13% и се дели на две: 60% за животновъдство и 40% за плодове и зеленчуци.

Опити за злоупотреба с европейски средства има не само в България и в ЕС като цяло и те са свързани най-вече с едногодишните култури, където следите не остават", коментира Христов.

По думите му и при оранжериите, и при едногодишните култури, ако не се направят проверките в същата година, после трудно се доказват нарушения.

Румен Христов напомни как през годините е имало опит за увеличаване на култури, за които се дават добри субсидии, като даде пример с тиквите и пипера.

„Проверките са много и установяват нарушения, каза бившият земеделски министър, който обаче се съмнява да се стигне до спиране на средства за земеделските производители след скандала с видео записа на земеделския министър Десислава Танева, в който става ясно, че земеделци са получили повече средства от Европа, отколкото са очаквали.

Той напомни за злоупотреби с къщите за гости и прогнозира, че пак ще се правят проверки от ЕС.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Броят на обявите за работа това лято се свива с 40% спрямо 2019 г.