IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов: Мерките срещу африканската чума по свинете се подобряват

Министърът съветва фермерите незабавно да регистрират животните в домашните стопанства

16:08 | 10.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Значително се подобряват мерките срещу африканската чума по свинете, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов по време на инспекция  на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра.

Припомняме, че в България в края на август заразата бе открита в провадийското село Тутраканци и животните в засегнатата ферма бяха евтаназирани. 

„Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно служителите от всички пунктове по границата изземат продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо“, каза днес Порожанов, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

Той допълни, че в село Бозвелийско пробите за африканска чума са отрицателни и призова стопаните, които имат домашни прасета там, да ги усвоят по най-бързия начин.

Порожанов заяви, че собствениците на домашни стопанства с прасета трябва незабавно да регистрират животните с цел по-голяма биосигурност.

Той се срещна с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Производителите се опасяват, че заразата може да се разпространи от домашните дворове.

Други акценти бяха  обезщетенията, както и поисканите от индустриалните производители транспортни коридори, ако в дадена област бъде установена зараза.

За днес е планирана среща на Румен Порожанов в Букурещ с румънските министри на земеделието Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още