Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Порожанов: Мерките срещу африканската чума по свинете се подобряват

Министърът съветва фермерите незабавно да регистрират животните в домашните стопанства

Румен Порожанов: Мерките срещу африканската чума по свинете се подобряват

Снимка: МЗХГ

Значително се подобряват мерките срещу африканската чума по свинете, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов по време на инспекция  на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра.

Припомняме, че в България в края на август заразата бе открита в провадийското село Тутраканци и животните в засегнатата ферма бяха евтаназирани. 

Още по темата

„Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно служителите от всички пунктове по границата изземат продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо“, каза днес Порожанов, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

Той допълни, че в село Бозвелийско пробите за африканска чума са отрицателни и призова стопаните, които имат домашни прасета там, да ги усвоят по най-бързия начин.

Порожанов заяви, че собствениците на домашни стопанства с прасета трябва незабавно да регистрират животните с цел по-голяма биосигурност.

Той се срещна с представители на две асоциации на производители на индустриално свинско месо. Производителите се опасяват, че заразата може да се разпространи от домашните дворове.

Други акценти бяха  обезщетенията, както и поисканите от индустриалните производители транспортни коридори, ако в дадена област бъде установена зараза.

За днес е планирана среща на Румен Порожанов в Букурещ с румънските министри на земеделието Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април