IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: България - стълб на сигурността на Балканите в Черноморския регион

Продължаваме да участваме и да сме домакини на все повече учения, за да усъвършенстваме подготовката си и така важната оперативна съвместимост, каза президентът

13:31 | 01.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика, и като полага усилия да развие съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане. Това каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори след срещата си на "Дондуков" 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в България, предаде БТА.

"Имате стратегическа позиция и роля в Черноморския регион. Допринасяте за колективната ни отбрана и сигурност по много различни начини. Разбира се, приветстваме усилията да модернизирате българската армия, военноморските и военновъздушните си сили. Признателни сме и за участието на България в различни мисии и операции на НАТО", каза от своя страна Столтенберг, цитиран от БНР. 

„Посещението ви е в годината, в която отбелязваме 15 години членство на България в НАТО, знаете, че времената са трудни и предизвикателни, така че вашата визита е добра основа да продължим работата за усъвършенстване на отбранителните ни способности“, каза още Радев. Тази амбициозна цел изисква усилия и ангажираност от всяка страна членка, да работим върху единството и солидарността ни, и естествено да развием правилните способности, добави президентът.

Радев припомни осъществимия, по думите му, национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и трите основни проекта за модернизация - за многоцелеви изтребител, патрулни кораби и бронирани машини за Сухопътните войски. Продължаваме да участваме и да сме домакини на все повече учения, за да усъвършенстваме подготовката си и така важната оперативна съвместимост, отбеляза държавният глава, като добави, че се цели ефективно използване на ограничените ресурси. Затова и сме съсредоточени върху развитието на съвременни отбранителни способности и върху подобряване на готовността ни за реакция, устойчивостта, логистиката, мобилността и оперативната ни съвместимост, посочи президентът. 

Пред генералния секретар той отбеляза и предстоящия нов стратегически преглед на отбраната, както и програма за развитието на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт 2032 година. Имаме и силна амбиция да интегрираме отбранителната ни индустрия и наука в проекти на НАТО и ЕС, каза още президентът Румен Радев. 

От своя страна генералният секретар на НАТО изтъква и ролята на България в прокарването на пътя към Споразумението от Преспа, помогнало за подписване на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, който в момента е в процес на ратифициране от съюзниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още