Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегическа цел

От ключово значение е преустановяването на говора на омразата срещу България, каза президентът

Румен Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегическа цел

Снимка: Президентство

Напредъкът на Република Северна Македония към пълноправно членство в Европейския съюз е стратегическа цел за България. Нейната реализация обаче зависи от готовността и политическата воля на югозападната ни съседка за изпълнение на критериите за членство в ЕС и зачитане на правата на гражданите, които открито изявяват българската си национална идентичност. Това заяви държавният глава Румен Радев в рамките на експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, която се проведе днес по инициатива на президента на „Дондуков“ 2 . В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и български учени, експерти, дипломати и журналисти, уточняват от пресслужбата на държавния глава.

Участниците в дискусията подчертаха, че европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани ще допринесе за затвърждаване на демократичните процеси и насърчаване на добросъседските отношения и икономическия растеж в целия регион. 

Още по темата

Разрешаването на въпросите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония изисква политическа воля, активен институционален диалог и постигането на необратимост в изграждането на добросъседски отношения, посочи Румен Радев.

Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. България очаква от югозападната ни съседка да работи за създаването на всички необходими условия за свободен икономически, културен, медиен и информационен обмен от двете страни на общата граница. От ключово значение е преустановяването на говора на омразата срещу България, както и на медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало. Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да е в съответствие с оригиналните източници и историческата истина, каза още Радев.

Според участници в дискусията, пренебрегването на редица аспекти на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от Република Северна Македония поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка да изгражда добросъседски отношения с България. Затова страната ни следва да настоява за гаранции относно зачитането на правата на българите в Република Северна Македония, които да бъдат законодателно регламентирани и осъществявани на практика.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
4
 
1
преди 3 седмици
Румен Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегическа цел

Стратегическа цел да се набутаме с българомразци и шиптъри.

Още от Икономика и политика
БСП подкрепя Румен Радев за втори президентски мандат