IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажовете

Правният екип на президента работи по всички обстоятелства, свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Скоро ще има позция

15:54 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за отправения към него призив от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекратирата на държавния глава. Румен Радев посети полигона „Ново село“ край Сливен, където присъства на деня за високопоставени гости на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“.

Държавният глава посочи, че правният екип на президентската институция работи по всички обстоятелства, свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и предстои да представи своята позиция.

Запитан за предоставената от САЩ оферта за нов боен самолет за Военновъздушните сили, държавният глава посочи, че очаква конкретните параметри на направеното предложение. „Знаете, че правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, офсет и индустриално сътрудничество, високи бойни способности“, коментира президентът и отново подчерта, че  често се пропуска или не се разбира докрай, че не самият самолет е най-важен, а съдържанието на цялостната оферта. Тя включва както самолета, така и неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав. 

„Българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, заяви държавният глава. Румен Радев призова правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявеното от страната ни, и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халос.

Държавният глава припомни още, че на няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност бяха взети решения проектите за модернизация на Въоръжените сили да вървят заедно, но тези решения са нарушени, защото парите се ограничават. Не можем да развиваме само един вид въоръжени сили, посочи Румен Радев и призова всеки един проект за модернизация да води до полза не само за Въоръжените сили на България, но и за цялото общество. „Това означава офсетни програми, силно индустриално сътрудничество, коопериране в областта на високите технологии“, заяви още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още