Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

България е в критичен момент от своето развитие, заяви президентът в отчета си за една година начело на поста

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Румен Радев с отчет за една година като президент. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста, предава Dnes.bg.

"България е в критичен момент от своето развитие", каза той на специална пресконференция.

Радев нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми.

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната.

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.

"Парламентарната република атрофира", каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одобряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган в държавата. 

"Корупцията деморализира цялото общество", каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.

"Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел", каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира.

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законадателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние. Така се е стигнало до ситуацията - нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци. 

Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил. Държавният глава обясни и че външната ни политика трябва да бъде формирана в страната и отстоявана в чужбина. Като пример за обратното той даде Истанбулската конвенция, за която е обещана подкрепа навън, без да бъде обсъдена в страната.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че документът е подготвян вече десет години, през които насилието над жени и деца е продължавало. Тя даде подкрепа за конвенцията, но обясни, че всички апаратни действия около нея са гавра с жертвите на насилие.

Президентът обаче смята, че не сега е моментът за приемането на документа, защото зад благородната инициатива за борба с насилието прозират други намерения, които разделят обществото. "Изчезваме като нация", каза държавният глава и допълни, че очаква депутатите да запретнат ръкавите по много по-важни теми за обществото. Радев и Йотова бяха категорични, че няма разделение в институцията по темата за Истанбулската конвенция.

Президентът обяви, че няма война между институциите в България, но обясни, че има ценностни различия. Той допълни, че си говори с Бойко Борисов, но не може да приеме български премиер и германски канцлер да обявяват покана на чужд държавен глава в България и българският президент да го научава от медиите.

Радев обясни, че като държавен глава не дължи обяснения на никого и че времето, в което президентът е бил безучастен наблюдател на процесите в страната, е отминало. 

Той отчете като несвършена работа това, че не е успял да убеди управляващите да ревизират приетия от тях план за отбрана. "Сектор сигурност е в критично състояние", каза Радев.

Президентът отчете като неуспех и това, че не е могъл да извоюва заплащане от държавата за духовниците от всички вероизповедания у нас. Според него така е щяла да се постигне защита на нашите мюсюлмани от користни влияния отвън, но за съжаление въпреки ангажиментите на управляващите в бюджета за тази година такива средства не са предвидени.

Радев отново разкритикува приетия от парламента закон срещу корупцията и обясни, че той крие риск от злоупотреби.

Вижте и коментари след изказването на Радев в материала на Bulgaria ON AIR.

гледано: 2114   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Вера Александрова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
0
 
3
преди 2 години
Планетарните промени предстои да заличат запада, това е култура, която е олицетворение на егоизма, такава култура няма как да продължи да съществува на Земята заради несъответствие с нейните променени честоти на вибрация причинени от разгръщащите се космически процеси, които предстои да доведат до смяна на парадигмата, шаля, шаляля, напълно съм си добре, вие сте малко повечко изостанали в духовната еволюция на съзнанието си.
2
 
0
 
2
преди 2 години
Икономиката се развива, всичко е супер, до 2030-та няма да остане един град от нея, а останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, всички ще процъфтяваме, само работа трябва да имаш, качеството на живот в *** става все по-малко свинско. Едно поколение прасета трябваше да отмине, че да фалира окончателно, сега запада ще ви спасява, който предстои да западне.
7
 
7
 
1
преди 2 години
Да, особено откакто ГЕРБ се превърна в абревиатура на Геьовее за Европейско Разтаковане на България.

Още от Икономика и политика
Нова блокада на Орлов мост, палатки има и пред Министерски съвет