Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Получихме стандартни комплименти за председателството

В момента Брюксел не може да си позволи да не даде положителна самооценка, смята държавният глава

Румен Радев: Получихме стандартни комплименти за председателството

Снимка: Президентство на Р България

"Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават", заяви българският президент Румен Радев, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

В реч при откриването на конференцията "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка" Радев каза, че състоянието на ЕС в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки.

"Моята преценка е, че България затвърди положението си на периферна, най-периферна за Европейския съюз страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат", каза още държавният глава.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов отчете постигнатото по време на шестте месеца начело на Съвета на ЕС. Работата на българските експерти получи поздравления от всички политически групи в Европейския парламент. Пред журналисти той коментира, че страната ни е получила по-добри оценки от очакваното. "Пожелавам стандартни комплименти да получават всички", каза още той в отговор на въпрос за коментарите на Румен Радев.

Борисов призова още да не бъдат омаловажавани постиженията на страната ни.

Още по темата

"Разбира се, ще прочетете вече в много медии за закриването на 78 досиета по време на нашето председателство. Без да омаловажавам тези достижения, все пак това накрая е една чиновническа статистика", заяви още Румен Радев и допълни, че историята ще запомни онова, което се случва със Съюза по времето на нашето председателство.

Държавният глава смята, че когато се прави оценка на председателството "трябва да се абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани" и да търсим други отговори, а именно доколко приоритетите са отстоявани, така че да решат критичните за Европа проблеми и доколко България е реагирала адекватно на важните събития.

Румен Радев критикува европейските институции като цяло, защото сами не успяват да следват дневния си ред, припомняйки Бялата книга за бъдещето на Европа. Бъдещето на общността всъщност е убегнало на София при определянето на приоритетите, смята още той.

В своето изказване Румен Радев изразява и тревогата си от "безкритичното и без възражения" приетото ново име на Македония - Северна Македония, което противоречи на изразявани позиции на българското правителство преди време. Той настоява да търсим гаранции чрез вписване на ангажименти в договорната рамка за процеса на бъдещите преговори между Скопие и ЕС.

Президентът отправи и критики за несъстоялата се съдебна реформа у нас по време на председателството, очакваните промени в образованието пък гравитират около ремонт на училища и увеличение на заплати. В здравеопазването очакваната реформа се свързва с кадрови промени.

"Точно по време на европейското председателство се регистрира съществен отлив на чуждестранни инвестиции. Новият антикорупционен мегаорган и неговите действия се посрещат с ирония и недоверие от обществото" заяви Радев.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Pyramid до: khao
преди 2 години
От Папагалца -да. И от Роско Смешното, също. По-добър е. Обаче, има над какво да работи. Засега, оценка 4- .
4
 
10
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
тоя па да не изпусне да каже опорката на курНелия ... най-кухия президент който сме имали, но въпреки това е по добър от цецка :)

Още от Икономика и политика
НЗОК ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена