Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румяна Дечева: Липсва информационна кампания за машинното гласуване

Частичните избори в Благоевград след седмица са стрес тест за хората и институциите, посочи заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК

гледано: 2151   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Трябва да има информационна кампания за машинното гласуване. Една малка брошурка - формат А4, сгъната на 2-3, с всеки един от екраните и стъпките – нещо, което човек който не е свикнал с технологиите, да отнесе вкъщи и да се запознае. Не трябва да остане нито един, който има желание да гласува, да не излезе на изборите, заради притеснение от технологията. За това настоява в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Още по темата

Тя смята, че най-рисковият момент на предстоящите парламентарни избори е машинното гласуване.

По думите ѝ до дни ще се знае дали ще пристигнат машини и колко, които да обезпечат и вота в чужбина.

„За съжаление, към настоящия момент, без да сме пипали машините във всички градове и села, където има над 300 избиратели, остава това напрежение и очакване, че нещо може да не е наред. В този смисъл предизвикателството не е броят на машините, а тези машини да бъдат при хората преди деня на изборите, да имат възможност да се запознаят с това как те функционират", посочи Дечева и се надява правото ни на избиратели да не бъде ограничено.

Още по темата

Според нея, в една нормална ситуация би трябвало да има най-различни звена, които в момента на решението да започнат работа. „Едни подготвят машините, други - информационната кампания, различни отдели работят по различни направления“, коментира тя каква е организацията на работа на ЦИК .

Румяна Дечева е на мнение, че такива възможности никога не са стояли пред ЦИК, откакто съществува. Тя напомни, че сега администрацията на Комисията е в намален състав. „Сега обаче ние виждаме една много по-голяма отчетност, много по-голяма връзка с избирателите, много повече диалог и през медиите, вероятно затова остава усещане за едно напрежение“, смята Дечева.

На въпрос дали машинното гласуване ще гарантира честен вот на изборите, заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК подчерта, че машините са в контролирана среда.

„Има недостатъци в Изборния кодекс – пришпориха въвеждането на машините, без да се дадат поне шест месеца до провеждането на първите избори, да се организира дейността", смята Дечева.

Тя е категорична, че организацията на тези избори ще даде възможност на комисиите по места да приключат работата си още вечерта.

Румяна Дечева сподели още, че според нея частичните избори в Благоевград след седмица са стрес тест не само за хората, които след две седмици ще бъдат на национални избори, но и за всички институции и избирателите изобщо.

Какви са рисковете пред машинния вот в страната и чужбина? Ще подготви ли „Сиела Норма“ софтуера и логистичното обслужване на машините?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: Може да бъде направена по-смела крачка за размера на пенсиите