IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Дечева: Липсва информационна кампания за машинното гласуване

Частичните избори в Благоевград след седмица са стрес тест за хората и институциите, посочи заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК

16:35 | 18.06.21 г.
Румяна Дечева: Липсва информационна кампания за машинното гласуване

Тя смята, че най-рисковият момент на предстоящите парламентарни избори е машинното гласуване.

По думите ѝ до дни ще се знае дали ще пристигнат машини и колко, които да обезпечат и вота в чужбина.

„За съжаление, към настоящия момент, без да сме пипали машините във всички градове и села, където има над 300 избиратели, остава това напрежение и очакване, че нещо може да не е наред. В този смисъл предизвикателството не е броят на машините, а тези машини да бъдат при хората преди деня на изборите, да имат възможност да се запознаят с това как те функционират", посочи Дечева и се надява правото ни на избиратели да не бъде ограничено.

Според нея, в една нормална ситуация би трябвало да има най-различни звена, които в момента на решението да започнат работа. „Едни подготвят машините, други - информационната кампания, различни отдели работят по различни направления“, коментира тя каква е организацията на работа на ЦИК .

Румяна Дечева е на мнение, че такива възможности никога не са стояли пред ЦИК, откакто съществува. Тя напомни, че сега администрацията на Комисията е в намален състав. „Сега обаче ние виждаме една много по-голяма отчетност, много по-голяма връзка с избирателите, много повече диалог и през медиите, вероятно затова остава усещане за едно напрежение“, смята Дечева.

На въпрос дали машинното гласуване ще гарантира честен вот на изборите, заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК подчерта, че машините са в контролирана среда.

„Има недостатъци в Изборния кодекс – пришпориха въвеждането на машините, без да се дадат поне шест месеца до провеждането на първите избори, да се организира дейността", смята Дечева.

Тя е категорична, че организацията на тези избори ще даде възможност на комисиите по места да приключат работата си още вечерта.

Румяна Дечева сподели още, че според нея частичните избори в Благоевград след седмица са стрес тест не само за хората, които след две седмици ще бъдат на национални избори, но и за всички институции и избирателите изобщо.

Какви са рисковете пред машинния вот в страната и чужбина? Ще подготви ли „Сиела Норма“ софтуера и логистичното обслужване на машините?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още