IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Коларова: Наблюдаваме тежка криза на легитимността

Свидетели сме на това как елитите са неспособни да произведат нещо ново, твърди политологът

10:05 | 04.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ясно е, че в момента наблюдаваме тежка криза на легитимността. Важно е обаче да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите. Тази криза минава през поредната фаза. Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова.

„Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог“, каза още тя. Според нея, за протестът в сряда е имало много големи очаквания. Реакцията и последвалите ексцесии са били отговор именно на факта, че оставка няма. 

„Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ“, каза от своя страна политологът проф. Анна Кръстева, която също бе гост в студиото.

Темата коментира и политологът Петър Чолаков. По думите му няма как Бойко Борисов и Румен Радев да се разберат кой да е следващият премиер. Радев не е опозиционен лидер, каза Чолаков в ефира на bTV.

По думите му с Конституцията ГЕРБ не печелят време, а губят времето на хората. Според него не си заслужава предложенията да се коментират. „Това е тотален нонсенс. (…) Не може на референдум да се подлагат фундаментални човешки права“, обясни той.

Чолаков беше категоричен, че моделите ГЕРБ и ДПС трябва да се сменят, защото се е оказало, че те са добре свързани. Политологът обясни, че отговорността за действията на полицията от 2 септември е изцяло на премиера Борисов.
Според социолога Евелина Славкова доверието в Радев е спаднало, след той започна да остро да провокира и да призовава към „бунт“. Тя е на мнение, че ГЕРБ губят в ситуацията с Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Най-полезният ход би бил:- оттегляне на предложената нова конституция- входиране на промени в настоящата конституция с точна цел - премахване/минимизиране на парламентарните квоти от ВСС, коригиране на вездесъщието на главния прокурор - най-общо казано бламираните промени на Иванов, когато беше правосъден министър- коригиране преодолимостта на президентското вето с обикновено мнозинство- главния прокурор подава оставка и се избира нов след конституционните промениПри една така ситуация ГЕРБ само биха спечелили:- отговарят на щенията на голяма част от протестиращите- пристъпват към трансформацията/рестарта на България към наистина правова държава- ще се види БСП доколко подкрепя протестите - лесно е да искаш оставка, като знаеш, че ББ губи подкрепа; да ги видим колко искат да отговорят с различен вид управление при гласуването на така предложените промени - ако са се променили, ще гласуват ЗА; ако са си същите - ще се извъртят с 15 пируета, за да гласуват ПРОТИВ- ще изпреварят президента с такива качествени промени - ще се види кой какво подкрепя и така като дойдат редовните избори - народът ще е наясно.Ако нищо от това не се случи, както се и очаква, ГЕРБ само ще губи. С всеки ден във властта. ВНС е за разтакаване и бетониране на статуквото, нищо общо с рестарт. Демонстрира се арогантност и нежелание за промяна.Ако не искаш да бъдеш форматиран с рестарта, добре е сам да натиснеш копчето, за да можеш да продължиш напред и да останеш на харддиска. Компютрите така работят и има доста логика. БКП 89-а така направиха. И е видно, че не са сбъркали, защото те единствени все още са там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Знаех си, че ще дойдеш да се изходиш на метеното :)) Гледам че навсякъде в Инвестеро постоянно се изхождаш. Явно доста си се олабил. Щем не щем, ти търпим ароматите. Не знам какво си ял, ама ще се обезводниш, ако продължаваш в тоя дух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Радев е просто един ***, слугинаж и марионетка на Решетников, Дебелия и вече и Черепа.В началото на мандата му го поканиха тук там из Европа, но като му чуха глупостите, че единствено скимти за свалянето на санкциите срещу Кремъл и на хората им се изясни що за пoдлoгa е! Последва тотален игнор. От записите стана ясно, че в предишния служебен кабинет е назначил 50%+ хора на Шиши.Рядко гнусо партизанче-комплексарче е Рундьо, мечтаещо за велика политическа кариера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Шофьорът на самолета срещу шофьора на джипа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Как елитите да възпроизведът нещо ново, като 30 години се окопават да възпроизвеждат едно и също. Проблемът е че Радев е военен, а не политик и влиза грубо на тези "изтънчени" в спазаряването "политици", които работят на принципа - ти на мене, аз на тебе. А за ББ, който 10 години го играеше българския премиер мачо, "шофьорът на самолет" се яви като невероятен дразнител на егото му. 10 години ББ е един Капо ди тути капи в тази държава - каквото каже ставаше в президеството, в парламента и МС и сега някой оспорва това му право, без дори да дава сигнал, че може да се пазари за нещо. Това е голям шок за егото му. За това всички подчинени по веригата започнаха война срещу Радев, апотеозът, на която бяха акциите на прокуратурата в президенството. Радев, разбра по ясен и категоричен начин, че с тази власт няма как нито да се разбере, нито да мели брашно. Че тази власт ще търси всички начини, от белите до най-мръсните, за да го дискридитира от началото, до края на мандата му. За това избра единственото решение, да обедени недоволните от нея около себе си. Емоционалният му възглас "Мутри вън!" след обиските в президенството, се харесаха на онази част от българите, които отдавна чувстват, че настоящият политически модел е изчерпан. И тъй като немалка част от хората свикнаха с капо ди тути капи за тези 10 години, много от тях вярват, че няма с кого да се замени. В момента ситуацията е патова. Войната окопна и хибридна. Някой трябва да сложи синя каска и жълта жилетка. Вече виждаме че ДПС са готови да са балансьор в ситуацията. В желанието да потуши войната между президент и премиер, но да запази статутквото, от което кръволочи добре, ДПС предлага "експертен" надпартиен кабинет. А на следващите избори с купени вотове,черен пиар и манипулации елитите ще възпроизведат настоящето, само че със сменена упаковка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още