Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Русия няма да преговаря с ЕС за анулиране на споразуменията за "Южен поток"

Москва настоява Третият енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното

Русия няма да преговаря с Европейската комисия (ЕК) за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за „Южен поток”, подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България.

Това обяви в Брюксел постоянният представител на Руската федерация към Евросъюза Владимир Чижов.

Още по темата

По думите му, ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното, съобщи БНР.

Владимир Чижов изрази увереност, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат.

Припомняме, че в началото на декември Еврокомисията предупреди, че двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” - между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство. Комисията поиска споразуменията да бъдат предоговорени.

По-късно стана ясно, че България е дала мандат на Европейската комисия (ЕК) да води преговори с Руската федерация за проектогазопровода “Южен поток” - икономическият министър Драгомир Стойнев е предоставил писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, с което страната ни дава мандат на Брюксел да води преговорите за реализацията на проекта.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група