IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да преговаря с ЕС за анулиране на споразуменията за "Южен поток"

Москва настоява Третият енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното

08:51 | 14.01.14 г.
Русия няма да преговаря с ЕС за анулиране на споразуменията за "Южен поток"

Русия няма да преговаря с Европейската комисия (ЕК) за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за „Южен поток”, подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България.

Това обяви в Брюксел постоянният представител на Руската федерация към Евросъюза Владимир Чижов.

По думите му, ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното, съобщи БНР.

Владимир Чижов изрази увереност, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат.

Припомняме, че в началото на декември Еврокомисията предупреди, че двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” - между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство. Комисията поиска споразуменията да бъдат предоговорени.

По-късно стана ясно, че България е дала мандат на Европейската комисия (ЕК) да води преговори с Руската федерация за проектогазопровода “Южен поток” - икономическият министър Драгомир Стойнев е предоставил писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, с което страната ни дава мандат на Брюксел да води преговорите за реализацията на проекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още