IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия възрази срещу комисията за намеса на Анкара и Москва във вътрешните ни дела

Българското външно министерство отговори остро на забележката

17:02 | 26.02.16 г. 7
<p>
	Москва.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Москва. Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на външните работи на Русия реагира на създадената парламентарна комисия в българския парламент за проверка дали има намеса на Турция и Русия във вътрешните ни дела. Оттам определиха комисията като нелепа, а създаването й като проявява на неблагодарност от страна на България към Русия, съобщи БНР.

Припомняме, че на 19 февруари депутатите решиха спецкомисия в парламента да проверява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика. Според депутатите създаването на подобна комисия се налага поради разгласените през последните седмици в публичното пространство твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

 

Избухването на Русия по повод комисията за разследване на руската (и турска) намеса във вътрешните работи на България е ...

Публикувахте от Julian Popov в 26 февруари 2016 г.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че от министерството са се запознали с решението на българското Народно събрание.

„Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет“, коментира днес Мария Захарова.

Според нея възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомаккартизъм.

„Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от Руско-турската освободителна война“, казва тя.

Междувременно българското външно министерство реагира на забележката от Москва.

„България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взема суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната. Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава“, се казва в изявление на МВнР. 

В съобщението пише още: „Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се с множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
американска бе , глава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Минусите ще стават все повече с годините, нали това ги учат и за това четат по медиите, ще има хора които ще ги слагат и защото ще ни следят кой как гласува по форумите, остане ли без днешните държави опоненти, тая Империя постепенно ще наложи най-жестокото робство в човешката история за последните няколко хилядолетия, дори ще ни имплантират да се следим и натапяме един друг, като да сме в концлагер. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
Спящият бик
преди 8 години
Няма разлика в манталитета на Анкара и Москва - и двете се изживяват като империи, спорът е чия колония сме ние?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Мисля си, тази комисия по независимост трябва да почне от Премиера, след изказването му за спрените руски проекти, самолети итн. в името на партньорството ни със САЩ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Звучи почти като виц"независима българска политика"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
И аз това си мислех, като правят комисия дето да търси чуждестранна намеса във вътрешните работи на държавата, що се ограничават само до две държави? То всички знаем защо, ама гледам цъкат ти минуси - явно все още има калпав матрял, както каза Вожда, дето да не разбира за какво става дума :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
comet
преди 8 години
парламентарна комисия в българския парламент за проверка дали има намеса на Турция и Русия а защо комисията не е и за САЩ и Брюксел, бе тъпан.ари, или по подразбиране там всичко е ясно на всички ни отдавна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още