IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Безработицата в България се запазва на устойчиво ниво

Над 40% от хората без работа са без образование, твърди социалният министър в оставка

11:42 | 17.01.17 г.
<p>
	Зорница Русинова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Зорница Русинова. Снимка: БТА

Безработицата в България през последните месеци се запазва на едно устойчиво ниво. По данни на Евростат тя е 7,1 на сто, което е по-ниско от средното европейско равнище. Това каза в ефира на БНТ социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Според нея най-голямо предизвикателство за трудовия пазар е липсата на специалисти и ниската грамотност.
В момента около 210 хил. безработни са регистрирани в бюрата по трудя. Около 40% от тях са без основно и средно образование - "това ги лишава от възможността ние като държава да инвестираме в тяхната квалификация, за да могат по-лесно да си намерят работа", коментира Русинова. 

„Изключително много разчитаме на колегите от Министерство на образованието, които през тази година стартираха с европейски средства една образователна програма, така че една голяма част от тези хора да преминат през системата на Народната просвета и да имат диплома за средно образование. Съответно през Оперативната програма за развитие на човешките ресурси ние сме подготвили професионална квалификация, обучение за ключови умения, след това трудови борси и възможност бързо да бъдат интегрирани на пазара на труда тези хора“, каза още социалният министър.

Инвестициите в образование имат огромна важност за работната сила в страната – като се започне от началното училище и се стигне до висшите учебни заведения, обясни още Русинова.

Тя изрази надежда, че скоро реформите, които се проведоха през последните 2 години, ще дадат отражение върху качеството на работната сила. „Този процес не е автоматичен, нужно е време. Именно заради това е особено важно да се акцентира и върху инвестициите в ранно детско развитие и особено тези, които са насочени към децата в неравностойно положение“, добави още социалният министър в оставка.

По думите ѝ вече се наблюдава отваряне на училищата и университетите към нуждите на бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още