IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Извеждането на деца в риск от семействата е крайна мярка

Над 3,6 хил. са случаите на деца в риск през тази година, отчете социалният министър

12:12 | 16.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Извеждането на деца в риск от семейната им среда е крайна мярка, коментира от парламентарната трибуна социалният министър Зорница Русинова в отговор на въпрос на депутата от АБВ Иван Иванов.

Основание за отнемането на деца от семействата им са починали или неизвестни родители, отнети или ограничени права, както и риск за развитието на децата.

От началото на годината новите случаи на деца в риск са над 3,6 хил., като 2,4 хил. от тях вече са приключени от социалните служби. Работи се и за реинтеграцията на деца в семействата им. От началото на годината това са 1,2 хил. случая, като 858 от тях са успешно приключили.

Зорница Русинова отчете и административния капацитет на службите, които се занимават с закрила на децата. 91% от служителите в тях са с висше образование по специалността. Непрекъснато се провеждат и допълнителни обучения, които да подобрят капацитета на работещите в системата.

Работата на социалните служби е насочена и към превенция на ранното отпадане на децата от образователната система и последващия ефект върху пазара на труда, стана ясно още от коментарите на социалния министър.

Темата за политиката на социалното министерство към деца в риск беше повдигната по повод случай от Сливен, при който социалните служби отнеха трите деца на жена, която нямаше необходимите финансови средства да се грижи за тях.

Русинова съобщи пред депутатите по този конкретен казус, че на жената е предоставена работа и в момента се работи по реинтеграцията на децата в семейството. Социалните служби следят проблема в това семейство от 2014 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още