IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Минималната заплата е инструмент за подкрепа на хората с ниска квалификация

Осигурителните прагове са добра практика за внасяне на предвидимост за приходите в хазната и намаляване на сивата икономика, смята социалният министър

11:40 | 10.12.16 г.
<p>
	Социалният министър Зорница Русинова. <em>Снимка: Министерство на труда и социалната политика</em></p>

Социалният министър Зорница Русинова. Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Минималната заплата е инструмент за подкрепа на хората с ниска квалификация. Това коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Според нея минималната заплата е добре да бъде запазена, но да се подготви по-добро законодателство по отношение на доходите.

Припомняме, че с проектозакона за бюджета за следващата година социалното министерство предложи увеличаване на минималната заплата до 460 лева от 1 януари 2017 г. От вчера проектът на постановлението е предложено за обществено обсъждане, но със съкратен срок, за да може да бъде прието до края на годината и да влезе в сила.

Русинова изказа подкрепата си и за минималните осигурителни прагове. Според нея те са добра практика за внасяне на предвидимост за приходите в хазната и намаляване на сивата икономика.

Според социалния министър в оставка темата за пенсиите е излязла извън професионалния разговор. Коментарът й е свързан с предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на минимална пенсия в размер на 300 лева.

Русинова подчерта, че е важна стабилността на системата, което налага поетапно покачване на пенсиите, макар да посочи, че има желание да ги увеличи с 10, 15 или дори 20%. Тя подчерта, че пенсиите все пак се плащат от осигуровките на работещите и трябва да се гарантира, че и след 30 години държавата ще може да си позволи да ги изплаща.

Дългото майчинство в България е право, което трябва да бъде запазено, каза още Зорница Русинова в коментар за демографската картина в страната. Тя припомни и новата мярка, която прие правителството, за да стимулира работещите майки да се връщат по-рано на работа – да получават половината от майчинството за периода до навършване на 1 година на детето.

Въпрос на местна политика е дали детските градини и яслите да са безплатни, каза тя, но изрази съмнението си, че това е начинът, който ще мотивира хората да работят повече и да се чувстват по-добре в България.

Що се отнася до миграцията, Русинова посочи, че това трябва да е надмандатен ангажимент на управлението. Тя посочи, че ведомството организира трудови борси чрез службите на аташетата, насочени към студенти. Такива борси се провеждат в Германия, Испания и Великобритания.

Зорница Русинова коментира още, че не само правителството, но и цялото общество е длъжник на хората с увреждания.

Тя подчерта, че от догодина помощите за деца с увреждания ще се изплащат по различен начин, като това са „първите стъпки на една дълга реформа“. Следващият етап е реформата на медицинската експертиза, както и на системата за подпомагане на лицата с увреждания над 18-годишна възраст, включително и с медицински и помощни изделия.

По отношение на почивните дни по празници Русинова посочи, че от 2017 г. няма да има динамичност в броя на работните и почивните дни. Те ще са фиксирани всяка година и това ще улесни всички изчисления на работодателите.

Тя подчерта, че подкрепя всякакви инициативи за ръст на доходите, но допълни, че България остава с най-ниска производителност на труда. Според нея инвестициите на работодателите в знания, умения и нови технологии ще доведат до повишаване на производителността и оттам – на заплащането.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още