IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: В социалната политика не би трябвало да има разделение на бащи и майки

Предложението на БСП за защита на бащи на деца до 3-годишна възраст от уволнение ще бъде разгледано внимателно, коментира социалният министър

15:38 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Русинова: В социалната политика не би трябвало да има разделение на бащи и майки

В социалната политика не би трябвало да има разделение между бащи и майки, а да говорим за родители. Това коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Тя каза това пред журналисти в черноморския комплекс „Албена“ в отговор на въпрос за проекта на „БСП лява България“ за промени в Кодекса на труда, които да дадат и на бащите на деца до 3-годишна възраст социална защита срещу уволнение.

Министърът добави, че предложението ще бъде прегледано внимателно. По думите на Русинова подобни предложения могат да бъдат приемливи, ако е възможно да бъде постигната равнопоставеност за всички родители, когато става въпрос за правата на децата, за правата за ползване на системата за социална сигурност и защита.

„Не можем да разделяме бащи от майки“, обобщи Зорница Русинова.

Министърът коментира и правата на семействата с деца с увреждания, като посочи, че трябва да се осигурят повече комплексни и интегрирани услуги.

„Натам вървим, това е бъдещето на Европа, тъй като голяма част от тези семейства имат нужда от социална и психологическа подкрепа, от модерни и качествени услуги, а не само от реформа в здравеопазването, която ще подпомогне медицинския аспект в решаването на техните проблеми“, каза министърът.

Русинова съобщи, че през юни по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъде отворена схемата за социално предприемачество, която ще даде възможност на местните власти и неправителствения сектор също да организират подобни дейности на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още