IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските и украинските туристи са намалели с около 60%, твърдят хотелиери

Само ръст от съседните държави не може да компенсира спада

17:03 | 13.07.15 г.
Руските и украинските туристи са намалели с около 60%, твърдят хотелиери

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%. Това каза за „Фокус” главният секретар на Българска хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) Веселин Налбантов. Според него една от причините е, че те живеят във военни райони и са обеднели вследствие на конфликтите.

Тези данни противоречат на представените от Министерството на туризма, според което очакваният драстичен спад от руския и украинския пазар не се е сбъднал. 

Налбантов твърди, че няма откъде да бъде компенсирана загубата на руски и украински туристи у нас, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал.

„През последните години има тенденция за повишаване на туристите от Румъния, Словакия, Чехия. Никой не може обаче да се надява китайци, тайланци, индийци, иракчани да започнат да идват при нас, защото сме им много далече. Трябва да се съобразяваме с това. Трябва да привличаме руски и украински туристи”, посочи главният секретар на БХРА.

В момента курортите ни по морето са пълни, предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още