IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските санкции и бежанците – основни теми на срещата Борисов - Шидло

България и Полша ще работят заедно за удължаване на живота на ТЕЦ-овете

13:06 | 20.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Единство и стабилност в Европейския съюз, европейска перспектива за Западните Балкани – това бяха общите послания на премиерите на България и Полша Бойко Борисов и Беата Шидло на пресконференция в Министерския съвет.

Двамата премиери коментираха широк кръг въпроси, сред които отношенията с Русия и санкциите от страна на ЕС.
Полша е против свалянето им, докато Русия не изпълни Минските споразумения.

„Защитата на нашите източни граници е приоритет, Полша и балтийските страни сме много обезпокоени от това, което се случва в Русия“, каза Шидло по повод провежданите от Москва учения.

Борисов пък посочи, че по въпроса със санкциите трябва да се намери прагматично решение, защото това е важно за страната ни. По думите му България е лоялен член на НАТО, не смятаме да нападаме никого, но трябва да бъдем подготвени и затова са съвместните учения. По темата за санкциите ще водим разговори в ЕС и може да поставим темата и по време на председателството ни. Ако намерим компромис, ще е добре, но единството трябва да се запази, каза българският премиер.

По време на брифинга Борисов многократно акцентира на добрия тон и компромисите в Съюза. Той подчерта, че кохезионната политика трябва да продължи с дължимата благодарност към държавите-донори, които пък трябва да оценяват усилията и приноса на останалите в ЕС. 

„Не можем да се делим, политиците, които искат да делят ЕС, се стремят да го разбият. Искаме единство, отвореност, разширяване“, каза и Шидло.

Двамата премиери коментираха и темата за бежанците. „Ако бяга от война, ние сме длъжни да го защитим, защото Европа винаги е била хуманна. Икономическите мигранти са друга тема и могат да отиват само там, където ги искат“, заяви Борисов.

Полската премиерка пък посочи, че някои страни, най-вече от старата част на ЕС, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси. За Полша е известно, че има възражения за релокацията, но Шидло акцентира на това, че страната й участва активно в предоставянето на хуманитарнта помощ и в различни проекти за защита на външните граници.

По този повод тя похвали България и посочи, че страната й ни има доверие и ни подкрепя за влизане в Шенген.
„Не представляваме никакъв риск за Шенген и за еврозоната“, настоя Борисов, според когото „сме си написали домашното“ по темите за сигурността и за финансовата дисциплина.

По отношение на директивата за командироване на работниците Шидло каза, че Полша и България ще разработват „компромисен проект, приемлив за нашата част на Европа“, особено за транспортните работници. „Беата ми благодари, че защитихме Полша“, засмя се Борисов, припомняйки с това по-острия тон на френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас.

Полската гостенка подчерта, че много неща свързват България и Полша, които са приятелски страни. Тя напомни, че е у нас в периода, в който страната ни се готви за председателството си на ЕС и допълни, че възлага големи надежди на българското председателство.

Беата Шидло посочи и общите теми в „нашата“ част на Европа - инфраструктура, социална политика, сигурност.

По думите й Полша е отворена за сътрудничество, ЕС да се разширява, а политиката към Западните Балкани трябва да бъде „амбициозна и много отворена“. Според Борисов пък трябва да се даде перспектива на младите хора, за да не се ориентират към по-добрите условия на живот в западните страни.

„Категорични сме, че трябва да положим усилия Европа да остане единна и да няма Европа на две скорости“, посочи той.

България и Полша ще работят заедно и за удължаване живота на ТЕЦ-овете и развитие на минно-добивната промишленост, която е в основата на енергетиката на двете страни.

Двамата премиери се разбрали да си гостуват по веднъж годишно, за да градят общи позиции и изпълняват общи задачи. Борисов пък коментира, че полските туристи са се върнали да почиват у нас, защото Черноморието ни е чисто.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 8
bghighlander
преди 6 години
Много минуси са ти наблъскали "умниците"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis12
преди 6 години
Боце земи пример от тая, тя поне е с всичкия си за разлика от западните вождове ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още