IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на произведените плодове и зеленчуци отчита агроминистерството

Една от причините е изсветляването на сектора

15:15 | 25.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

16% ръст на оранжерийното производство отчете земеделският министър Десислава Танева на дискусия в Кърджали. Тя се позова на данните от прилагането на обвързаната подкрепа по линия на директните плащания за 2016 г.

Наблюдава и увеличение с 52% при плодовете, включително заради изсветляването на сектора. Ръстът при зеленчуците е още по-голям, има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година, посочи Танева, цитирана от пресцентъра на агроминистерството.

Отглежданите крави се увеличават с близо 11%, а ръстът е още по-голям при животните под селекционен контрол, които са по-продуктивни. Намаляват обаче млечните крави, които не са под селекционен контрол.

За една година броят на овцете е нараснал с 15%. 

Утре предстои дискусия с бранша, на която ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми, както и в средните стопанства в планинските и полупланинските региони.

Танева бе категорична, че подкрепата в земеделието трябва да се прилага, така че фермерите да бъдат конкурентоспособни и готови да посрещнат всички търговски споразумения.

В Кърджали министърът на земеделието съобщи още, че днес е крайният срок за регистрация на тютюнопроизводителите. В областта са регистрирани 1096 земеделски производители, които са заявили, че ще отглеждат тютюн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още