IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 7% в продажбата на горива за шест месеца отчете НАП

Сивият сектор в бранша излиза на светло заради нивомерните системи на колонките, смята шефът на НАП Красимир Стефанов

16:19 | 26.11.12 г. 2
Ръст от 7% в продажбата на горива за шест месеца отчете НАП

Наблюдава се значителен ръст на общото количество продадени на бензиностанциите течни горива за първите шест месеца, в които се отчитат продадените количества чрез нивомерните системи на колонките. Това се дължи основно на излизане на светло на сивия сектор в бранша, а не на увеличено потребление, съобщават от НАП.

От края на септември до април е налице увеличение на продадените горива с 14 милиона литра, или почти 7 процента ръст в продажбите по бензиностанциите независимо от регистрираното повишаване на цените.

От НАП допълват, че ръстът на продажбите е значително по-голям при малките бензиностанции.

„Данните доказват нашата теза, че при еднакви параметри на икономиката, след въвеждането на касовите апарати, продажбата на количества горива се повишава. Това е изсветляване на икономиката“, коментира пред БНР изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов.

Общото количество продадени на бензиностанциите в страната горива за периода от април до края на септември тази година е над 1,4 млрд. литра, по данни на НАП.

Най-голям дял в потреблението на горива за периода има дизелът, от който са продадени 660 млн. литра, следват бензините с 328 млн. литра и пропан бутанът с близо 315 млн. литра. За периода продаденото количество метан е 141 млн. литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Първо излезе че са се появили 40 нови бензиностанции по времето на включването на бензиностанциите към НАП, а сега излиза че 20 - 30 милиона са укриваните само горива. Ефектът е очеваден и за това не се отбелязва, защото е полезен. Хейтърите и медиите обичат да пишат само за проблеми, страх и кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Кефи ме как, когато се прави нещо безпорно правилно и полезно, по-скоро не се коментира изобщо но при всеки друг случай се плюнчим като бесни :)Евала, казвам аз на такива инициативи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още