IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в приходите от социални осигуровки отчита КНСБ

251 млн. лв. повече са влезли в хазната, като принос има и мярката за криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски

13:54 | 30.03.15 г.
Ръст в приходите от социални осигуровки отчита КНСБ

От началото на годината досега са събрани около 251 млн. лева повече от пенсионно, здравно и допълнителното задължително пенсионно осигуряване спрямо същия период за миналата година, съобщиха от КНСБ.

От синдиката уточняват, че според Министерство на финансите този ефект се дължи и на действащото от началото на годината криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски.

Мярката влезе като нормативен текст в хода на бюджетната процедура за 2015 г. по настояване на КНСБ.

Това е една от мерките „на входа“ на социално-осигурителната система, за реализирането на която КНСБ отдавна се бори, така че да се стабилизират публичните финанси, в т.ч. тези на Държавното обществено осигуряване, и да се ограничи сивата икономика, посочват от синдиката.

Навременното внасяне на осигурителни вноски върху действителните доходи на осигурените лица се улесни чрез приемането на специализираната норма на закона, каквато е криминализирането на осигурителната измама, допълват от Конфедерацията. От там уточняват, че то трябва да бъде съпътствано и от активен и ефективен контрол от страна на оторизираните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още