Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ръстът на българската икономика се ускорява до 4,5-годишен връх

Крайното потребление и износът са с основен принос БВП да нарасне с темпове над средните за ЕС през третото тримесечие

Ръстът на българската икономика се ускорява до 4,5-годишен връх

Снимка: архив, Ройтерс

Икономическият растеж в България се ускорява още и изкачва връх, невиждан от четири и половина години. През третото тримесечие на 2015 г. българската икономика расте с 0,7% на тримесечна и с 2,9% на сезонно изгладена годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). С основен принос са крайното потребление и износът.

Реалният годишен прираст е най-бързият от първото тримесечие на 2011 г., когато брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи с 4,47% на годишна база. Растежът през третото тримесечие на 2015 г. е по-бърз от този през второто и първото и по всичко личи, че може да надхвърли прогнозите на правителството и на редица водещи международни финансови институции и организации.

Освен това икономическият ръст на България през третото тримесечие надхвърля и средния за Европейския съюз от 0,4% на тримесечна и 1,9% на годишна база, сочат данните на Евростат. По прираст на годишна база България е шеста след Чехия (4,3%), Румъния и Полша (3,6%), Словакия (3,5%) и Испания (3,4%). Прирастът на БВП е по-голям от този на Великобритания (2,3%), Португалия (1,9%), Германия (1,7%) и Италия (0,9%), например.

Графика: Bloomberg

За сравнение – през второто тримесечие на 2015 г. българският БВП нарасна с 0,6% на тримесечна и с 2,6% на годишна база. Точно такъв беше и годишният растеж през първото тримесечие, показват ревизираните оценки на НСИ. Bloomberg TV Bulgaria отбелязва, че за първи път НСИ ревизира данните за първото и второто тримесечие в експресната си оценка за третото.

Изненадващата ревизия на данните следва препоръки на европейската статистическа служба Евростат. Така например са увеличени условната рента на жилищата, както и оценките за измамите с ДДС. НСИ все още не е отразил две резерви на Евростат, така че са възможни и бъдещи корекции, обясниха от института за Bloomberg TV Bulgaria.

В номинално изражение през третото тримесечие БВП достига 23,61 млрд. лв. от 22,838 млрд. лв., колкото беше през същото тримесечие на 2014 г. Това е със 772 млн. лв. повече. През периода реализираната добавена стойност в икономиката е за 20,011 млрд. лв. Тя се покачва с 0,2% на тримесечна и 1,6% на годишна база.

През периода юли-септември с най-голям принос за растежа са крайното потребление и износът. Крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 16,214 млрд. лв., се забързва до ръст от 1,1% на тримесечна и годишна база след последователни тримесечни ръстове от 0,1% и 0,7% тази година и намаляващ отрицателен принос на годишна база.

Още по темата

Експортът на стоки и услуги е нагоре с 2,6% на годишна основа, въпреки че на тримесечна база има спад от 5%. Данните подсказват, че приносът на износа отслабва от началото на годината, след като през третото тримесечие записа 13,6% годишен ръст, а през второто – от 5,2 на сто.

Външнотърговското салдо е положително, отчита НСИ, след като износът за 15,922 млрд. лв. надвишава вноса, който е в размер на 13,907 млрд. лв. От своя страна, импортът забавя годишния растеж до 1,2% от 4,7% през второто тримесечие и отново спада с 2,7% на тримесечна база – точно с толкова, с колкото се понижава и през периода април-юни, показват ревизираните оценки на националната статистика.

Инвестициите на компаниите се свиват с 0,9 на сто на годишна база, но са нагоре с 0,1% на тримесечна база. И те забавят темпото, тъй като през предходното тримесечие имаше покачване от 0,4 на сто. През третото тримесечие на 2015 г. т. нар. бруто капиталообразуване в основен капитал е 5,382 млрд. лв.

Предварителни оценки за икономическия растеж през третото тримесечие НСИ ще публикува на 4 декември 2015 г.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
0
 
19
преди 5 години
Няма профилна снимка
Само да попитам -защо ни занимават с някакво неустойчиво пикче от тримесечие. 'Небивалият ръст' може да се дължи на някакви тотално стохастични плащания ..по проекти напр.Къде е общата тенденция за икономически растеж? Къде са приоритетите? Къде са политиките за икономически растеж ...които би следвало да стоят с приоритет пред политиките за преразпределение на икономическите блага. Къде са политиките за технологично развитие ..като приложение към политиките за икономически растеж? Всички правителства в BG през последните 25 год. с изключение на правителството на СДС 1997-2001 се занимават главно и предимно с преразпределение на вече заработен БВП. Днес цялата макроикономика се занимава с някакви винетки, данък уикенд и някакви ракиени казани.Ракиени казани -хубаво, но поне да се направи една оценка за екологични последици от безразборното сечене на гори за дърва по тези казани. Колко гигатона въглероден двуокис няма да бъде преработен през следващите години поради посечени дървета
1
 
0
 
18
SA
преди 6 години
Няма профилна снимка
Червените гниди изтрещяха. :)))
0
 
2
 
17
преди 6 години
Няма профилна снимка
Браво Митев, ще гласувам за теб :)
9
 
13
 
16
преди 6 години
Ръстът на българската икономика е дотолкова, доколкото е въздействието на взети нови заеми.Истината е, Република България е под влияние на регресивност от сгрешена парична система и това обстоятелство създава потенциал за катастрофална стопанска криза.Необходимо е достатъчно време и кризата ще ескалира с огромни болезнени вреди.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от съвременни злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати актуално зло, защото причината не е в нейна компетентност.Преди всичко друго, за постигане на желан обществен просперитет е необходима подобрявана парична система.
4
 
11
 
15
преди 6 години
Няма профилна снимка
Как сме изтеглили 16 милиарда като нетното увеличение за година е 800 милиона спред МФ ...Значи има наченки за съживяване макар и още съмнителни ...

Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП