IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на средната продължителност на живота се отразява на работната сила

Развиващият се свят се приближава към развития, заяви икономистът от Инфограф Адриан Николов

08:37 | 12.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Средната продължителност на живота в света се е увеличила с почти 20 години от 1960 насам и това се отразява на работната сила. Между 1960 и 2015 се наблюдава процес на догонване, в който развиващият се свят все повече се приближава към развития по този показател. Това коментира икономистът от Инфограф Адриан Николов пред Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му Африка все още е много назад спрямо останалия свят, но там се наблюдава най-бързият темп на развитие.

Общата тенденция е жените да живеят по-дълго от мъжете, като разликата между двата пола в Източна Европа е по-голяма.

Николов коментира и икономическите ефекти от увеличаването на продължителността на живота. По думите му, от една страна, разполагаме с работна сила, която е в състояние да работи по-дълго и по-продуктивно, но, от друга, колкото по-дълго живеят хората, толкова повече тежестта пада върху пенсионната система.

"Това наблюдаваме и в България в момента, тъй като разходите ни за пенсии като част от бюджета през последните 10 години растат главоломно", каза икономистът.
 

Вижте още във видеото:

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Може би развитият свят се приближава към развиващия се? При всички положения математическата дистанцията си остава същата и при двете хипотези. Ето това е лъжата - да кажеш истината по друг начин. Лъжата е истина, истината е лъжа. Кое какво е има своята количествена оценка - зависи на колко ракии си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още