Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ръстът при суровините вдига цените на автомобилните гуми

Очакванията са, че автомобилните гуми ще поскъпнат с 3-5% в сравнение с миналата година

Ръстът при суровините вдига цените на автомобилните гуми

Снимка: Pixabay

В началото на годината цените на естествения каучук се увеличиха до 4-годишен връх, като това оказва влияние и на цените на автомобилните гуми. За последните 4-5 години трендът с цените на автомобилните гуми беше надолу, като в момента се наблюдава повишение. Това заяви Борислав Враджалиев, кънтри мениджър в The Goodyear Tire & Rubber Company, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година очакванията са, че автомобилните гуми ще поскъпнат с 3-5% в сравнение с миналата година.

2020 г. се отрази негативно на автомобилния пазар, където имаше огромни сривове. 2021 г. започва обаче ударно със съживяване и възстановяване на пазара.

"Съживяването на пазара оказва влияние и върху бизнеса с гуми - колкото повече автомобили, толкова повече гуми. В България 1:9 е съотношението, тоест 1 нов автомобил към 9 стари. Повечето автомобили пристигат окомплектовани с летни гуми за първоначално вграждане и е необходимо хората да си закупят зимни гуми. През 2021 г. се наблюдават ръстове в сравнение с 2020 г. На ниво внос пазарът през първите 6 месеца бележи ръст със 17-18%“.

Основните страни производители на естествен каучук са Индонезия, Камерун, Гватемала, като добивът зависи от това дали е дъждовна годината.

Повече за производството и цените на суровините и как те влияят на автомобилните гуми може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България изостава в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води