Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 10 дни се скъсява времето за междуфирмени плащания в България

Средноевропейското време за разплащане между компаниите е 34 дни

С 10 дни се скъсява времето за междуфирмени плащания в България

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С 10 дни се скъсява времето за междуфирмените плащания в България. Очертава се ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между компаниите, като за 2018 г. срокът е сведен до 27 дни при 37 през 2017 г. Това съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като се позовава на доклад, изготвен от Intrum, за разплащанията към бизнеса. Проучването обхваща 29 страни в Европа.

Що се отнася до плащанията публичен сектор-бизнес в България, периодът на разплащане на задълженията е 30 дни през 2018 г. и 31 дни през 2017 г. 

Още по темата

Резултатите от изследването показват, че средноевропейското време за междуфирменото разплащане е 34 дни, като се отчита подобрение спрямо 2017 г., когато периодът е бил 37 дни.

Тревожно е, че плащанията от публичния сектор към бизнеса отнемат по-дълъг период – средно 40 дни в Европа, въпреки факта, че Директива  2011/7/ЕС е задължителна за публичния сектор. Според нея срокът за разплащане по търговска сделка не може да надвишава 60 дни, а когато длъжникът е публичен възложител, не може да надвишава 30 дни.

В България това е уредено  в чл. 303а от Търговския закон, който освен посочените срокове допуска и изключение. То предвижда, че разплащането може да надвиши посочените периоди, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави.

Латвия, Естония и Ирландия са лидери по най-бързо време за разплащане между компаниите – съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66, Босна и Херцеговина - 56, и Италия - 56 дни, които са нужни, за да се получат плащания за извършена услуга или продадена стока.

В отношенията между бизнеса и крайните потребители се наблюдават по-кратък срок за разплащане, в сравнение с корпоративните разплащания. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 г. и 27 дни през 2017 г.

В България плащанията между бизнес и крайни потребители са средно 20 дни през 2018 г., а през 2017 г – 19 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики, а най-дълго време за разплащане между бизнеса и клиентите коства на Испания (43), Босна и Херцеговина (39) и Португалия (39).

Основно изследването показва, че клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността да се справя с последиците от забавянето на плащанията.

6 от 10 компании предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни. 20% от бизнеса изразява мнението, че ако разплащането между контрагентите се подобри, ще се ускори и процесът по наемане на кадри.

Според БТПП остава обезпокоителен фактът, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Организацията напомня, че към 31 март 2018 г. просрочените задължения от страна на държавата към бизнеса и гражданите са близо 328 млн. лв.

Изследването е проведено сред 9607 компании, като в него са отразени данни в периода януари-март 2017 и 2018 г.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
П. Ганев: Не е възможно въвеждането на единна европейска минимална заплата