Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 10% ще нараснат туристите в Пловдив, докато е европейска столица на културата

Най-голям интерес към града има от германски и британски туристи

С 10% ще нараснат туристите в Пловдив, докато е европейска столица на културата

Снимка: МС

Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят Пловдив през догодина, когато градът ще бъде европейска столица на културата за 2019 г. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на десетата юбилейна международна среща по туризъм в града.

Тя заяви, че „Европейска столица на културата” е едно от най-значимите европейски културни събития и ще допринесе и за превръщането на България във все по-предпочитана дестинация сред чуждестранните посетители.

През деветте месеца на 2018 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в Област Пловдив са пренощували близо 399 хил. души, като се отбелязва нарастване от 9 на сто в сравнение със същия период година по-рано, каза Ангелкова,  цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. 

Още по темата

Нощувките са над 824 хил., което е ръст от 4%. Приходите от нощувки надвишават 38,9 млн. лв., а увеличението е от 10,9 на сто в сравнение с периода януари – септември 2017 г. Гостите предпочитат висококатегорийните хотели.

Очакваме следващата година този ръст по отношение на Пловдив да бъде почти двоен, каза Ангелкова.

Балнео- и гурме дестинациите в региона ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на министерството. В момента те се включват в единната интернет платформа с мобилно приложение на различни езици iLoveBulgaria.

Пред журналисти Ангелкова коментира, че репортажите за Пловдив в медии като CNN, BBC и National Geographic също привличат посетители.

Най-голям интерес към града има от германски и британски туристи, както и от гости от Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония. Интерес към града проявяват и туристи от САЩ, Израел, Чехия, Полша, Китай и Япония.

Данните за туризма в България показват, че ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано или 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г.
Официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще бъде на 12 януари със специално шоу и множество посетители.
 

По статията работи: автор Investor

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч