IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2,6% е нараснал броят на нощувките на българи в страната

Над 9 млн. чуждестранни туристи са постетили България през 2018 г.

13:29 | 09.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 2,6% е нараснал броят на нощувките от българи на територията на страната. Въпреки че процентът е малък, върви нагоре, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", цитирана от БТА. 

С днешната инициатива допълнително ще се насърчат пътуванията на българи във вътрешността на страната. Предстои до 2-3 седмици да се изготви календар на събитията през тази година, допълни министър Ангелкова и уточни, че в Смолянска област предстои ключова дискусия за развитието на СПА туризма.

Министерството на туризма е разработило 8 културно-исторически дестинации, 12 винено-кулинарни дестинации и 7 балнео - и СПА дестинации.

Министър Ангелкова отчете миналата година като изключително успешна и подчерта, че в страната ни е имало над 9 милиона чуждестранни туристи. По думите й тази година ще бъде динамична, трудна в борбата за всеки един турист и е важно да се обединят усилията ни, каза още тя. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиято егида се осъществява днешният форум, отчете напредък в усилията България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Притежаваме неповторимо и безценно богатстно - природните забележителности и хилядолетна култура, допълни тя. Според Караянчева българинът трябва да открие живописната родна природа, да види разнообразието и богатството на България, да се радва на пълноценен отдих, да се убеди, че може да получи и тук качествено обслужване.

Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм каза, че устойчивата тенденция за ръст на туристите трябва да се запази и предложи 0,5 на сто от приходите в туризма да се насочат към национална реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още